Jochen Wondracek, predstavnik tvrtki Hareon Solar Technology Co. Ltd, iz Šangaja i Prinz Karl Thurn und Taxis Management AG, iz Zollikona u blizini Zuricha i njegov savjetnik, Slaven Jukić, na posljednjoj konferenciji za medije u Livnu govorili su o implementiranju projekta u Livnu na području obnovljivih izvora energije, u koju svrhu su osnovali i firmu "Solbus Livno".

Wondracek je istaknuo da je Hareon Solar Technology jedna od najvećih tvrtki u svijetu u području solarne tehnologije i rangirana je na Šangajskoj burzi dok je Prinz Karl Thurn und Taxis Management AG specijalizirana za razvoj i financiranje međunarodnih velikih projekata, sa sjedištem u Švicarskoj.

Wondracek je rekao da su nakon analize zaključili da je livanjsko područje prikladno za razvijanje širokog spektra izvora energije, navodeći uz to kombinacije projekata sa solarnom energijom, vjetrom i vodenim kapacitetima. Nakon što su podnijeli zahtjev, u siječnju 2015. godine, od Vlade HBŽ-a dodijeljena im je koncesija za izgradnju fotonaponskih instalacija na području Brda kod Livna od 1000 ha s ukupnim kapacitetom od 450 MW, piše Avaz.

Bio bi to najveći solarni park u Europi, čija bi proizvodnja električne energije iznosila oko 600.000 kWh i čiji obim ulaganja, kako tvrde, iznosi preko 900 milijuna KM. Izvoziti elektirčnu energiju

- Glavni cilj ovog zajedničkog pothvata je izvoziti veliki dio električne energije i prodati certificiranu zelenu struju unutar EU-a - istaknuo je Wondracek. Prema njemu, za realizaciju ove strategije i značajnih ekstenzivnih mrežnih kapaciteta kao i prijenosnih kapaciteta u Livnu, potrebne su mjere koje trenutno razrađuju radne grupe sastavljene od predstavnika HOPS-a iz Zagreba, Elektroprenosa iz Banje Luke i NOS BiH Sarajeva u suradnji sa ABB i Projektnim biroom Split kao savjetnikom Solbusa.

Sljedeći koraci, kako je naveo Wondracek, su podnošenje potrebne aplikacije za autorizaciju u vezi s izgradnjom postrojenja i ugovorima s operatorima električnih kolektora, kao i planirani ugovori s Elektroprivredom HZ HB Mostar, a početak radova ovisi o uspješnom provođenju i završetku spomenutih mjera.