U Livnu je u subotu otkriveno spomen-obilježje izgrađeno u spomen na slikara Gabrijela Jurkića, jednog od najznačajnijih predstavnika simbolizma i secesije u bosanskohercegovačkom kao i hrvatskom slikarstvu, i njegovu suprugu Štefaniju. 

Spomenik u obliku anđela koji bdije nad križem uglednog kipara Ante Jurkića na groblju sv. Mihovila u Livnu, gdje se nalazi grobnica Jurkićevih, otkrio je konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak. On je pri tome istaknuo kako je izgradnjom ovog spomen-obilježja odana počast velikom čovjeku i umjetniku Garijelu Jurkiću te se podiže svijest  o njegovu značaju u bosanskohercegovačkom i hrvatskom slikarstvu. 

Posljednje godine života Gabrijel i Štefanija Jurkić, koja je i poznata katolička književnica, proveli su u Franjevačkom samostanu u Gorici kod Livna. Ovome je samostanu Gabrijel Jurkić ostavio svoje bogato likovno stvaralaštvo. 

Gvardijan Franjevačkog samostana u Livnu fra Pero Kuliš istaknuo je kako je Livno dobilo vrijedno spomen-obilježje i da se potvrđuje kako je ovaj grad bio i ostao ostalo 'strateško, kulturno, političko i vjersko središte ovoga dijela Bosne', kojemu su poseban pečat dali upravo livanjski umjetnici. 

Ovim spomen obilježjem Livno je dobilo trajnu inspiraciju u Gabrijelovoj malenosti i u njegovom umjetničkom radu“, istaknuo je fra Kuliš. 

Gabrijel Jurkić je rođen u Livnu, 24. ožujka 1886.a  školovao se u Zagrebu, Beču i Sarajevu. Najveći dio života proveo je u Sarajevu, no 1956. godine su ga tadašnje komunističke vlasti proglasile personom non grata. Izbačen je iz stana i ateljea, te je prokazan kao politički grešnik i munjevito uklonjen s umjetničke scene. 

Vratio se u Livno, u atelje franjevačkog samostana na Gorici, gdje je živio sa suprugom Štefom. 

Utočište i mir je našao u ateljeu franjevačkog samostana na Gorici. Tu je umro 25. svibnja 1974. i pokopan je na goričkom groblju. Svoje slike je oporukom ostavio samostanu i gradu Livnu.