Nuklearna politika zemlje ostaje "obrambena", no Rusija propisuje niz novih uvjeta za nanošenje udara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je sredinom lipnja 2020. "Osnove državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja". Dokument navodi sve slučajeve u kojima se dopušta upotreba nuklearnog oružja. Ovo je prvi put da je tekst ruske nuklearne doktrine javno dostupan.

Dokument možete pogledati na internetskoj stranici Kremlja (na ruskom jeziku).

U kojim će uvjetima Rusija "pritisnuti gumb"

Moskva naglašava da njezina nuklearna politika ostaje obrambena.

"Rusija nuklearno oružje vidi isključivo kao sredstvo odvraćanja i hitnu mjeru. Zemlja poduzima sve potrebne napore kako bi smanjila nuklearnu prijetnju i spriječila pogoršanje međudržavnih odnosa koje bi moglo izazvati vojne sukobe, uključujući i nuklearne", navodi se u nuklearnoj doktrini.

Istodobno se navodi niz situacija u uvjetima međunarodne napetosti i izravnog sukoba u kojima će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje.

Prva se odnosi na "gomilanje općih snaga, uključujući vozila za dopremanje nuklearnog oružja, na teritorijima koji su susjedni Ruskoj Federaciji i njezinim saveznicima, te u susjednim priobalnim područjima".

Druga se odnosi na "razmještanje sustava i sredstava proturaketne obrane, krstarećih i balističkih raketa srednjeg i malog dometa, visokopreciznog nenuklearnog i hiperzvučnog oružja, udarnih bespilotnih letjelica i oružja usmjerene energije od strane država koje Rusku Federaciju smatraju potencijalnim neprijateljem".

Treća situacija se odnosi na "stvaranje i razmještanje sredstava proturaketne obrane i udarnih sustava u svemiru".

Četvrta se odnosi na "prisutnost nuklearnog oružja i (ili) drugih vrsta oružja za masovno uništenje kod država koje ga mogu upotrijebiti protiv Ruske Federacije i (ili) njezinih saveznika, kao i prisutnost sredstava za dopremanje tih vrsta oružja".

Peta se odnosi na "nekontroliranu proliferaciju nuklearnog oružja, sredstava za njihovo dopremanje, tehnologija i opreme za njihovu proizvodnju".

I šesta se situacija odnosi na "razmještanje nuklearnog oružja i sredstava za njegovo dopremanje u nenuklearnim državama".

Moskva navodi i dodatne situacije u kojima će biti spremna poduzeti "ekstremne mjere".

Među njima je "primanje pouzdanih informacija o lansiranju balističkih raketa koje napadaju teritorij Rusije i (ili) njezinih saveznika", kao i "neprijateljska upotreba nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje protiv Rusije i (ili) njezinih saveznika".

Osim toga, naredba za korištenje nuklearnog oružja će se izdati i u slučaju "neprijateljskog napada na kritički važne državne i vojne objekte Ruske Federacije čije bi onesposobljavanje moglo poremetiti nuklearni odgovor", kao i u slučaju "agresije uz korištenje konvencionalnog oružja, koja prijeti opstanku ruske države".

Procjena vojnih stručnjaka

Novi dokument je kvintesencija svega o čemu su ruski predsjednik Vladimir Putin i vojno rukovodstvo zemlje govorili posljednjih godina.

"Sve što je u prijašnjim zasebnim govorima bilo rečeno u fragmentima sada se odražava u strategiji nacionalne sigurnosti. Otvoreno govorimo o našim namjerama da Zapad ne bi došao na ideju da se Rusija bavi 'eskalacijom  [međunarodnog sukoba] s ciljem njegove deeskalacije", rekao je za Russia Beyond Viktor Murahovski, glavni urednik časopisa Arsenal Otečestva.

Prema Murahovskom, objavljivanje nuklearne politike Rusije je pokušaj poticanja njezinih partnera na produženje Sporazuma o smanjenju strateškog oružja (START-3), koji ističe za godinu dana, nakon čega će Rusija i Sjedinjene Države moći proširiti svoje nuklearne arsenale bez ograničenja.

Trenutno su i Rusija i Sjedinjene Države ograničile svoje nuklearne arsenale na 1550 nuklearnih bojevih glava i 700 nosača (interkontinentalne balističke rakete, podmorničke balističke rakete, teški bombarderi).

Kakve nuklearne rakete Rusija posjeduje

Prema internetskoj stranici "Strateško nuklearno oružje Rusije", trenutno se u službi RF nalaze sljedeće rakete:

46 teških raketa R-36M2 (SS-18)

2 kompleksa Avangard (raketa UR-100NUTTH, SS-19 Mod 4)

45 mobilnih kopnenih kompleksa Topolj (SS-25)

60 kompleksa Topolj-M u silosima (SS-27)

18 mobilnih kompleksa Topolj-M (SS-27)

135 mobilnih kompleksa i 14 kompleksau silosima s raketama RS-24 Jars

Od navedenih će raketa R-36M2 i Topolj biti povučene iz službe i zamijenjene najnovijim raketama "Jars" (koje će biti smještene u silosima prošlih vlasnika i na kamionima) i "teškim" interkontinentalnim balističkim projektilima "Sarmat", prenosi Russia beyond.