Teretni vlak sa stotinu vagona cisterni, i velikim količinama sirove nafte, sletio je s tračnica u južnom dijelu Zapadne Viriginije te se zapalio. Prve informacije govore o najmanje 14 zapaljenih vagona s kojih se požar proširio na obiteljsku kuću u neposrednoj blizini te jednoj cisterni koja je završila u rijeci Kanawha River, najvećoj u državi, javljaju strani mediji.

Za sada nema vijesti o ozlijeđenima. Stanovnicima kraj nesreće naređena je evakuacija dok su vlasti za hitne slučajeve i ekološke katastrofe dolazile na mjesto nesreće, oko 45 kilometara jugoistočno od Carlestona.

Cijela se Zapadna Virginija nalazi pod upozorenjem o opasnosti zimske oluje i mjestimično su snažne snježne oborine, ponegdje je napadalo i desetak centimetara snijega. Međutim, još uvijek nije poznato jesu li nepovoljni vremenski uvjeti utjecali na izlijetanje vlaka s tračnica koje se dogodilo oko 13:30 sati po lokalnom vremenu (19:30 sati po CET-u).

Glasnogovornik javne zaštite Lawrence Messina izjavio je kako je jedna cisterna sigurno završila u rijeci, a za drugu se sumnja, te da gasitelji imaju poteškoća u zaustavljanju požara na kući.
 


Koordinator 911 službe na području Fayette okruga, James Bennett, naveo je kako za sada nema ozlijeđenih te da je par stotina obitelji obavilo evakuaciju.

Željeznička je kompanija CSX na svom Twitter profilu potvrdila da je došlo do izlijetanja.

Svjedoci pričaju kako se usred nesreće dogodila snažna eksplozija čija se vatrena kugla najmanje stotinu metara u zrak. Toplina izgaranja može se osjetiti i na gotovo pola kilometra.

Ured guvernera Earla Raya Tomblina, koji je proglasio izvanredno stanje, objavio je da se vlak kretao iz Sjeverne Dakote prema Yorktownu u Virginiji.

Od 111 vagona u kompoziciji samo dva nisu bili cisterne prepune nafte. Nakon nesreće lokalna je vodovodna kompanija zatvorila postrojenje za pumpanje vode, smješteno oko 5 kilometara od izlijetanja, zbog straha od kontaminacije. Slično je bilo i s obližnjim postrojenjem u Cedar Groveu.

Reagirajući na niz željezničkih nesreća američka je vlada prošle godine u srpnju predložila pravilnik koji bi iz uporabe izbacio desetke tisuća starih vagona cisterni. Nije poznato koliko su bili stari vagoni u ovoj nesreći. Istraga se nastavlja.