Iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za Klix.ba su istaknuli da je prema još uvijek neslužbenim informacijama državljanin BiH, Bajro Ikanović smrtno stradao na području Iraka, kao pripadnik ISIL-a.

Radi se o osobi koja je dobro poznata bh. pravosuđu, jer je 2007. godine Ikanović osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada. Nakon izlaska iz zatvora pridružio se ISIL-u, zbog čega je SIPA ponovo pokrenula istragu protiv njega.

"Ikanović je duži vremenski period predmet interesiranja naše agencije, a protiv njega SIPA je 10.6.2014. godine Tužiteljstvu BiH podnijela Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i počinitelju zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo iz člana 202d. KZ BiH (Organiziranje i pripadanje terorističkoj grupi)", istaknuli su za Klix.ba iz SIPA-e.

Prema svemu sudeći BiH neće dočekati pokretanje novog postupka protiv Ikanovića, jer je on jedan od blizu 50 bh. državljana koji su do sada poginuli kao strani borci u Siriji i Iraku.