Indonezijski spasioci vode utrku s vremenom pokušavajući naći zarobljene u ruševinama dan nakon snažnog potresa koji je pogodio regiju Cianjur na području Zapadne Jave. Potres magnitude 5.6 bio je na dubini od samo 10 kilometara te je izazvao veliku štetu. Srušene su ili oštećene škole, bolnica, brojne zgrade. Broj mrtvih je još nepoznat, dosad je nađeno 162 mrtvih, a preko 700 je ozlijeđenih. Mnogi poginuli i ozlijeđeni su djeca.

Ostali ispod ruševina

Indonezijska nacionalna agencija za ublažavanje katastrofa (BNPB) rekla je da je najmanje 25 ljudi još uvijek zatrpano ispod ruševina. Napori da se dođe do žrtava otežali su nestanci struje, oštećene ceste i više od 80 naknadnih potresa.

"Većina onih koji su umrli bila su djeca", rekao je guverner Zapadne Jave Ridwan Kamil, prenosi Guardian, dodajući da su mnogi bili učenici koji su pohađali dodatnu nastavu.

Prema prvim podacima koje su objavile lokalne vlasti, a prenijela je organizacija Save the Children, u potresu je stradalo 30 osnovnih škola te još dvadesetak ostalih obrazovnih ustanova.



Lokalna bolnica nije mogla primiti toliko broj ozlijeđenih pa su mnogi ležali na podu bolnice na madracima ili su bili smješteni u improvizirane šatore postavljene pred bolnicu. Probleme je stvarao i nestanak struje.

"Iskopala sam dvoje djece, treće je nestalo"

"Sve se srušilo poda mnom i bila sam zgnječena pod ovim djetetom", rekla je 48-godišnja stanovnica Reutersu.

"Dvoje moje djece je preživjelo, iskopala sam ih... Dvoje sam donijela ovdje, a jednog još nema", dodala je kroz suze.

Mus Mustopa, koji živi u Padaluyu, selu u Cianjuru, rekao je za indonezijski Kompas TV da je pomogao obitelji da izvuče tijelo 80-godišnje žene koja je poginula u potresu.

Dogodilo se iznenada, rekao je i dodao: "Nisam bio spreman i vidio sam kuće pretvorene u ruševine... Oko 50 kuća je oštećeno, a oko 10 je teško oštećeno."

Indonezijski Crveni križ poslao je medicinske sestre na motorima da dođu do ozlijeđenih u četiri najteže pogođena područja, koja su oko sat vremena od glavnog grada, a inače su bila nedostupna.