U Hrvatsku stiže 1800 doza lijeka protiv koronavirusa. Lijek je to na bazi monoklonskih antitijela, a davat će se u dnevnim bolnicama onima koji ne trebaju terapiju kisikom, ali postoji rizik od razvoja težeg oblika bolesti. Pred nama su božićni i novogodišnji blagdani pa stručnjaci pozivaju na oprez jer upravo bi okupljanja mogla potaknuti širenje zaraznije omikron-varijante koronavirusa.

-Okupljanja samo u najužem obiteljskom krugu bez većih druženja među prijateljima ili odlaska na koncerte ili druge prigodne manifestacije, tim više je potrebno da naši sugrađani koji žive i rade vani itekako vode računa o tome, rekla je Marina Payer-Pal, dr. med., ravnateljica ZZJZ-a Međimurske županije.

- Omikron će vrlo vjerojatno početi prevladavati kod nas i ponovno će dovesti do novooboljelih i ne samo do zaraženih nego među njima zbog brzine širenja u jednom određenom vremenu i do pojave težih kliničkih slika i potrebe za hospitalizacijom, ističe Dobrica Rončević, dr. med., voditelj Službe za epidemiologiju, NZJZ PGŽ-a.