Čitava uprava na čelu s Draženom Dedijem te svi terenski djelatnici tvrtke Farmal iz Ludbrega uhićeni su jutros u velikoj akciji Državnog odvjetništva i Uskoka kodnog naziva 'Hipokrat'.

Sumnjiči ih se za davanje mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske kako bi propisivali lijekove iz njihovih pogona.

Istragom je obuhvaćeno 76 osoba, 26 djelatnika farmaceutske tvrtke Farmal, jedan ljekarnik i 49 liječnika. Svih 26 djelatnika farmaceutske tvrtke i jedan ljekarnik uhićeni su, oni su u prostorijama policijskog USKOK-a i onda ih u grupama od 3 ili 4 vode na ispitivanje u sjedište USKOK-a.

Što se tiče 49 osumnjičenih liječnika, za sad protiv njih istraga ide redovnim putem, što ne znači da neće privesti neke od njih.

Istražitelji sumnjaju da je nekoliko stotina liječnika obiteljske medicine diljem Hrvatske godinama primalo mito od tvrtke Farmal kako bi svojim pacijentima propisivali upravo njihove proizvode, dakle proizvode iz njihove vlastite linije. Za to su dobivali 10 posto vrijednosti lijeka koji su propisali. Dobivali su kao protuuslugu mito i to u obliku novca, vrijednosnih bonova za kupovinu u trgovačkim centrima, nerijetko i putovanja koja im je plaćala sama farmaceutska tvrtka. Za sada je poznato da je osumnjičeno 350 liječnika.

Kako je ta primopredaja prljavog novca najveći i najsloženiji problem, angažirali su čak 22 zaposlenika kako bi obilazili teren diljem cijele Hrvatske, obilazili liječničke ordinacije i davali im mito.

Istragom koja je trajala tri mjeseca obuhvaćeno je čak 500 liječnika, a Farmalovi su djelatnici trenutno na policijskom ispitivanju, a u poslijepodnevnim bi satima trebali biti prebačeni u prostorije Uskoka.

Velika afera natjerala je na hitnu akciju sve nadležne, HZZO se odmah ogradio od liječnika, isto tako i Hrvatska liječnička komora. Ministar zdravlja Rajko Ostojić u Splitu je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je kako je ovaj dan dobar za cijelo društvo jer 'smo pokazali da je borba protiv korupcije naš nacionalni interes'. 'Svjedoci smo posljednjih godina da je korupcija postala društveno prihvatljivo ponašanje, a to je neprihvatljivo', rekao je Ostojić.

'Želim poslati poruku da neću tolerirati bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu niti ću imati razumijevanja za sve one koji javni interes koriste radi osobnog dobitka. Takvi pojedinci nanose golemu štetu velikoj većini liječnika koji pošteno rade svoj posao, i što je najgore, ruše povjerenje pacijenata u zdravstveni sustav', dodao je. Ostojić je istaknuo kako je svaki euro uložen u borbu protiv korucpije donosi osam eura.

'Naš disciplinski pravilnik predviđa kazne od javnog ukora, a za teže prekršaje novčane kazne i oduzimanje licence', kazao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo.

Ova velika korupcijska afera mogla bi imati i međunarodni karakter. Naime, većinski vlasnik tvrtke Farmal njemačka je farmaceutska tvrtka je Dermapharm. O svemu će se obavijestiti njemačka vlada, ukoliko se iz prikupljenih dokaza utvrdi kako su i oni imali neka saznanja o tome.

Ispitivanja traju i teško je vjerovati i očekivati da će ona danas završiti. Nakon što završi to ispitivanje, odvest će ih dežurnom sucu istrage, koji će odlučivati o eventualnom određivanju pritvora. (dnevnik.hr)