Ovisnost o psihoaktivnim drogama, uz bihevioralne ovisnosti kao što su igre na sreću te konzumacija alkohola i duhana, glavni su problem koji se pokušava riješiti zajedničkim Akcijskim planom za suzbijanje ovisnosti.

U tu svrhu s radom je počela infolinija za ovisnosti koja građanima pruža informacije i pomoć.

HRT-ova ekipa posjetila je laboratorij za psihoaktivne tvari iz droga, koji je s radom počeo u rujnu prošle godine. Cilj mu je prikupiti što više podataka o tome što se događa na tržištu droga.

U Hrvatskoj raste konzumacija kemijskih droga - kokaina, amfetamina, ecstasyja, ali i uzgoj kanabisa. Tijekom 2022. više od 6000 osoba registrirano je zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, a 641 bila je na liječenju.

Zbog ovisnosti o opijatima na liječenju je bilo više od 4700 osoba, od kojih 138 prvi put. Prosječna dob liječenih je 41 godina, a eksperimentiranje s drogom počinje s oko 16 godina. U 2022. na liječenju su bila 132 maloljetnika.

U rujnu prošle godine s radom je počeo laboratorij za psihoaktivne tvari iz droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Cilj je prikupiti što više podataka o tome što se događa na tržištu droga, kako se mijenjaju načini konzumacije i što se najviše upotrebljava na ulicama hrvatskih gradova.

Iz Splita je uz pomoć udruge HELP u Zavod stiglo 250 uzoraka šprica i igala. Na špricama koje su stigle u Zavod provodila se analiza i ništa se nije prepuštalo slučaju. Za svaku od njih zaposlenicima je trebalo dvadesetak minuta, posebna zaštitna odjeća i nepropusne rukavice.

"Nije nam bilo ugodno vidjeti toliku količinu iskorištenih narkomanskih šprica na jednom mjestu. Trebali smo ulagati jako puno opreza. Pazili smo jedni na druge da se ne bi dogodio incident", kaže Andreja, voditeljica laboratorija za psihoaktivne tvari iz droga.

Fentanil nije nađen, ali jest novi način korištenja kokaina

Od 250 šprica iskoristivo je bilo njih 160. Fentanil, trenutačno najopasniju drogu na tržištu, nisu pronašli ni u tragovima. No otkrili su novi način korištenja kokaina.

"Svi smo svjesni da se kokain troši na drugačiji način, a ne preko šprica. Ali bio je itekako zastupljen u špricama", dodaje Andrea. A najzastupljenija psihoaktivna supstanca koju su pronašli je - metadon.

Nikad veća ponuda i potražnja za drogama

"Generalno gledajući, tržište droga je u posljednjih nekoliko godina izrazito dinamično. Imamo nikad veću ponudu i nikad veću raznovrsnost droga koje su na tržištu. Sve to prati i povećani interes i potražnja za drogama", ustvrdio je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković.

A kako bi se istraživanja nastavila i bila još detaljnija, u sef se spremaju svi uzorci trenutačno dostupnih droga na tržištu.

Analiza prisutnosti droge u hrani

"Radimo i analizu hrane, odnosno prisutnosti droge u hrani. Nadamo se da će projekt 'drug checkinga' što prije zaživjeti u Hrvatskoj. Razgovarali bismo i o analizi otpadnih voda, ne samo za Zagreb, nego i u ostalim gradovima", najavljuje Petković.

I dok u laboratoriju dolaze do novih saznanja o načinu konzumacije droge, policija je na ulicama pronalazi sve više, a primjećuju i neke nove trendove.

Otkriveni laboratoriji i za sintetičke droge

"Bilježimo veliki broj otkrivenih laboratorija marihuane. Toga prije nije bilo toliko jer se krijumčarila s područja Albanije u Hrvatsku.

Sad imamo ilegalan uzgoj u Hrvatskoj. Čak su otkriveni i laboratoriji za izradu sintetičke droge, konkretno amfetamina", napominje Goran Lauš, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU zagrebačke.

Neovisno o tome odakle je stizala droga, jedan njezin dio svakako će doći u prave ruke i završiti na analizi. Tako će se omogućiti pronalaženje novih načina prevencije.