Tisuće uvezenih komaraca pušteno je u Istru, točnije u Premanturi i Medulinu. Riječ je o sterilnim mužjacima tigrastih komaraca čijih se uboda ne treba bojati jer se puštanjem ovakvih komaraca želi smanjiti njihov broj.

Ovaj pilot projekt ima za cilj smanjiti populaciju tigrastih komaraca sterilnim jedinkama.

"Riječ je o invazivnoj stranoj vrsti koja se ovdje udomaćila i prilično udomaćila te istiskuje naše domaće vrste, a uz to je i potencijalni prijenosnik bolesti", rekla je za HRT veterinarka Ivana Kirin.

Primjenom nove metode suzbijanja komaraca, tzv. SIT tehnike, smanjit će se rizik od bolesti. Nediljko Landeka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Iž kaže da je to biološki prihvatljiva metoda.

"To je prihvatljivo i za okoliš jer se ne ispuštaju pesticidi. Nakon parenja sterilnih mužjaka i divljih ženki koje tamo zateknu, jajašca se neće oploditi niti će se broj povećati", objašnjava Landeka. Nakon puštanja u prirodu stanje će se pratiti na dva načina.

“Komarci koje puštamo svakog ponedjeljka dobiju posebnu boju tako da kad ih ponovno uhvatimo, možemo znati odakle su došli, kojeg datuma je taj komarac i koliko je dugo uspio preživjeti”, naglašava Landeka.

Veterinar Kirin kaže da će se broj komaraca smanjiti i postavljanjem zamki. Navodi da ih je trenutno 20 u Premanturi.

“To je daska u vodi na koju ženka polaže jaja”, rekao je Kirin za HRT.

Svakog ponedjeljka, do 1. kolovoza, puštat će se 50.000 sterilnih jedinki. Cilj je smanjiti populaciju tigrastih komaraca na području Istarske županije, kao i smanjiti upotrebu insekticida u okolišu.