Besplatne udžbenike u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ove školske godine osigurat će se za sve učenike od prvog do petog razreda osnovne škole.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Vlade HNŽ usvojen je Zaključak da će Vlada, nakon dodatnih konzultacija s jedinicama lokalne samouprave na sljedećoj sjednici donijeti konačnu odluku o modelu osiguranja besplatnih udžbenika za sve razrede.

Kako saznajemo, budući da su jedinice lokalne samouprave, naše Općine i Gradovi, već ranije provodile određene aktivnosti po pitanju nabavke besplatnih udžbenika, najizglednije je da će ove godine one osigurati udžbenike za učenike prvih razreda dok će Vlada HNŽ udžbenike osigurati za sve ostale učenike do petih razreda osnovne škole.

''Ono što je sada najizglednije, mada će konačnu odluku donijeti Vlada, vjerojatno će se ići na model da Vlada osigura besplatne udžbenike za drugi, treći, četvrti i peti razred, dok bi jedinice lokalne samouprave to napravile za prve razrede'', kazao je za Bljesak.info Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ.

Kako je kazao, konačna odluka o nabavci besplatnih udžbenika donijet će se u idućih nekoliko dana.

Podsjetimo, Vlada HNŽ ove godine je prvi put osigurala novac za nabavku besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Za tu stavku izdvojila je pola milijuna KM, a prema riječima glasnogovornika Vlade, ovu aktivnost mogli bismo očekivati i narednih godina.

''Intencija Vlade i jedan od njezinih ključnih prioriteta svakako je briga o obrazovanju i iz tog razloga Vlada će vjerujem kontinuirano promišljati da ovu aktivnost ima i idućih godina'', kazao je za Bljesak.info Pavlović.

I dok Vlada HNŽ ove godine prvi put izdvaja novac za nabavku besplatnih knjiga, Vlada Zapadnohercegovačke županije s ovim projektom krenula je 2018. godina kada je po prvi put osigurala besplatne knjige za sve prvašiće. U iduće tri godine ova vlada uspjela je besplatne udžbenike osigurati za sve učenike osnovnih škola. A besplatni udžbenici ove školske godine dočekat će i sve osnovnoškolce iz Herceg-Bosanske županije.