Staffan de Mistura, specijalni izaslanik UN-a za Siriju, u petak je izjavio da je okončan 4. krug pregovora o sirijskoj krizi u Genenvi, javlja Anadolu Agency (AA).

Istaknuo je kako će tijekom ožujka pozvati sve strane na 5. krug mirovnih pregovora koji će se ponovo održati u švicarskom gradu.

Naglasio je kako su suprotstavljene strane postigle dogovor da na dnevni red uvrste i pitanje "srednjoročnih mjera za izgradnju povjerenja i borbu protiv terorizma".

Dodao je također kako će i tijekom narednog kruga pregovora biti održani posredni sastanci.

"Kada bude pravo vrijeme preći ćemo na direktne pregovore", poručio je De Mistura, dodajući kako su uspjeli ukloniti, kako je rekao, bar "psihološku barijeru" među stranama.

Nasir el-Hariri, šef pregovaračkog tima ispred delegacije sirijske oporbe u Genevi, istaknuo je kako su ovi pregovori bili dosta pozitivniji u odnosu na prethodne krugove razgovora o ratu u Siriji.

"Iako ovaj krug pregovora ne završavamo s konkretnim rezultatima, ovi pregovori su bili dosta pozitivniji. Prvi put smo tako duboko razgovarali o političkoj tranziciji i budućnosti Sirije", rekao je el-Hariri.

Podsjetimo, predstavnici sirijske oporbe su u četvrtak tijkom pregovora u Genevi pozvali međunarodnu zajednicu, prvenstveno SAD i Rusiju, da pruži snažniju podršku kako bi se ubrzao proces političke tranzicije u Siriji.

Odvojenim sastancima delegacija režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i sirijske oporbe s de Misturom u Genevi je 23. veljače započela četvrta runda mirovnih pregovora s ciljem rješavanja sirijske krize.