Najveći strani investitor u Federaciju Bosne i Hercegovine je Republika Hrvatska.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, koje podnosi godišnje izvješće Vladi Federacije Bosne i Hercegovine o realizaciji stranih ulaganja u Federaciji Bosne i Hercegovine za prethodnu godinu, strana ulaganja godišnje iznose oko 9.000 milijuna konvertibilnih maraka, piše Večernji list.

Zemlje po ulaganjima

Uvidom u informacije koje je usvojila Vlada Federacije BiH o izravnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH, a koje su pripremljene prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH), stanje izravnih stranih ulaganja (DSU) na dan 31. 12. 2020. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosilo je 9,062 milijuna KM, naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Kada je riječ o 2020. godini, ukupna izravna ulaganja Republike Hrvatske u Federaciju BiH iznosila su 134,7 milijuna KM, što je ujedno i najveći godišnji iznos u posljednjih pet godina.

Na drugom mjestu je Austrija s 59,9 milijuna KM, na trećem Turska s 54,8 milijuna KM. Slijedi Njemačka, koja je u ovaj bh. entitet investirala 42,7 milijuna KM te Slovenija s 25,8 milijuna KM.

Na prvom mjestu među vodećih pet zemalja investitora po iznosu ulaganja u petogodišnjem razdoblju, od 2016. do 2020. godine, u Federaciji Bosne i Hercegovine je također Hrvatska. Kako se navodi u spomenutoj informaciji, Hrvatska je u petogodišnjem razdoblju u BiH tj. Federaciju BiH investirala 560,9 milijuna konvertibilnih maraka.

U istom razdoblju Austrija je investirala 339,6 milijuna konvertibilnih maraka, a Njemačka 162,5 milijuna konvertibilnih maraka. Na četvrtom mjestu po visini ulaganja u FBiH u petogodišnjem razdoblju od 2016. do 2020. godine je Slovenija sa 142,1 milijun konvertibilnih maraka, dok je na petom mjestu Nizozemska sa 138,3 milijuna KM.

U navedenom razdoblju samo je tijekom 2017. godine Hrvatska bila na drugom mjestu po visini ulaganja. Naime, te godine je s investicijom od 135,8 milijuna konvertibilnih maraka Austrija bila na prvom mjestu po visini ulaganja u Federaciju BiH.

Napominjemo da Federalno ministarstvo trgovine ovu informaciju temelji isključivo na podacima iz analitičke obrade Centralne banke BiH.

Kriza može biti prilika

Također, podaci Centralne banke BiH kao jedini raspoloživi podaci o DSU u FBiH ne daju informaciju kojom metodologijom se došlo do ovih iznosa, odnosno ne daju podatke po pojedinim kompanijama, zato što isti predstavljaju poslovnu tajnu, objasnili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Prema službenim podacima Centralne banke BiH, izravna strana ulaganja u 2021. u Bosni i Hercegovini iznose 971,2 milijuna KM i veća su u odnosu na prethodnu godinu za 32 posto.

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) navode da je prošlogodišnji iznos izravnih stranih ulaganja u BiH najveći od 2009. u prethodnih 13 godina. Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2021. najviše investirale su Švicarska, Turska i Velika Britanija.

Vodećih pet zemalja investitora po iznosu ulaganja u Federaciji BiH, čiji ukupni iznos ulaganja tijekom prošle godine iznosi 595 milijuna KM, bile su Švicarska (223,1 milijun KM), Turska (146,6 milijuna KM), Njemačka (91,3 milijuna KM), Austrija (70,8 milijuna KM) i Hrvatska (63,3 milijuna KM).

Budući da je pandemija COVID-19 imala negativan utjecaj na investicije u cijelom svijetu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, porast investicija u prošloj godini pokazao je da i kriza može biti prilika, zaključili su iz FIPA-e.