Rezultati o učinkovitosti vakcina protiv bolesti COVID-19 pružaju optimizam, izjavio je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i član Kriznog stožera Ministarstva zdravstva FBiH doc. dr. Sanjin Musa.

Na web-stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, on govori o načinima nabavke i distribucije cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine.

''Rezultati o učinkovitosti cjepiva protiv bolesti COVID 19 pružaju optimizam. Zaštita koju cjepivo pruža protiv obolijevanja možda neće spriječiti prijenos na druge osobe. To u ovom trenutku nije poznato. Treba uzeti u obzir i trajanje zaštite. Zbog toga, i kada cjepiva budu dostupna, COVID-19 će nastaviti biti uzrok zabrinutosti. Učinkovite javno-zdravstvene mjere, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, ograničena okupljanja, bit će potrebni još jedno izvjesno vrijeme i kada cjepiva budu dostupna i kada počne cjepljenje'', rekao je Musa.

U svijetu se očekuju prva odobrenja regulatornih agencija, nakon čega će uslijediti distribucija cjepiva. Federacija BiH se putem COVAX mehanizma predbilježila za 800.000 doza cjepiva kada one budu dostupne.

''Prva prioritetna skupina za cjepljenje protiv bolesti COVID-19 u Federaciji BiH bit će zdravstveni radnici, ranjive skupine i osoblje koje se brine za ranjive skupine. Ranjive skupine su osobe starije od 65 godina u socijanim ustanovama za zbrinjavanje, starije osobe i osobe koje imaju kronične bolesti, a koje imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda'', rekao je Musa.

Prema planu cjepiva, predviđena upravljačka struktura za provođenje imunizacije podrazumijeva koordinacione odbore, operativne timove i timove za cjepljenje. U aktivnostima provođenja cijepljenja pandemijskim cjepivom potrebno je iskoristiti postojeće sustave za upravljanje cjepivom i informacijama, kao i izvršiti potrebna prilagođavanja.

''U Federaciji BiH postoje registrirani veleprometnici s odgovarajućim kapacitetima za adekvatno skladištenje i distribuciju spomenutog broja cjepiva i osiguravanja hladnog lanca. Ključna odgovornost operativnih timova, odnosno odgovornih osoba za logistiku, bit će planiranje i upravljanje operacijama lanaca opskrbe. S tim u vezi, prilikom planiranja nabavke cjepiva, potrebno je uzeti u obzir sve parametre koji mogu uticati na distribuciju, skladištenje i administraciju cjepiva u ambulantama primarne zdravstvene zaštite''kaže Musa.