Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović, te federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac sastali su se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s predstavnicama udruženja koja okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH.

Pacijenti umiru na listama čekanja

Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH Sead Sefić, predsjednica Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti „Snaga” u BiH Alma Stefanisin, predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke „Renesansa“ Enida Glušac, zamjenik predsjednika Udruženja oboljelih od melanoma FBiH prim. dr. Fikret Operta i specijalista onkolog prof. dr. Maja Banjin.

Na sastanku je istaknuto da se pacijenti s teškim oboljenjima suočavaju s problemima financiranja terapija iz Fonda solidarnosti već 20 godina. Predstavnici udruženja su kazali i da se broj oboljelih u posljednjem razdoblju povećava, a da je trenutno skoro 1.600 pacijenata na listi čekanja kod Federalnog fonda i da je za njihovo liječenje do kraja ove godine neophodno osigurati oko 70 milijuna KM.

“Pacijenti umiru na listama čekanja. To su ljudima kojima trebaju lijekovi, operacije, transplantacije, kemoterapija itd. Kada ih stavite na listu čekanja, ugrozili ste im život. U normalnim državama ne čekaju, kod nas čekaju. Ali trudimo se da nađemo rješenje za sva vremena. Rečeno im je da je ovo tačka preokreta i da njih 1.590 umire. Svim parlamentarcima, članovima Vlade i izvršne vlasti smo obratili, primili su nas samo Tomislav Martinović i ministar Rimac koji su organizirali ovaj sastanak. Mi u Vladi imamo podršku, ali drugi su bili formalniji. Svjesni su da je naš zahtjev ozbiljan i ako ga ne ispune, oni će otići. Fond solidarnosti je trebao da intervenira kada je krenuo u minus i da nude rješenja, a ne mi”, rekao je Fikret Operta iz Udruženja oboljelih od melanoma u FBiH poručuje kako pacijenti više nemaju vremena za čekanje.

Dugoročna rješenja

Enida Glušac iz Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke Renesansa, kazala je kako se mora što prije reagirati.

“Tendencija rasta oboljelih je sve veća iz dana u dan. Kako raste broj oboljelih tako i lista čekanja, ali i količina novca koja treba da se da za Fond. Sada je to 70 milijuna do kraja godine, za sljedeću godinu to je 30 posto više. Sada smo pokušali naći sustavna rješenja i dali smo prijedloge. Metastatski karcinomi se najčešće šire po cijelom tijelu i da bi pacijent adekvatno reagirao na terapiju, ona se mora dati pri samom dijagnosticiranju. Žene čekaju po godinu dana sa karcinomom dojke i kada dobije terapiju ne bi djelovalo isto kao i odmah tijekom dijagnostike jer se bolest širi”, upozorila je.

Osim o mogućnostima iznalaženja ovih sredstava u tekućoj godini, na sastanku se razgovaralo i o dugoročnijim rješenjima za financiranje potrebnih terapija putem Fonda solidarnosti.

Uime Vlade Federacije BiH iskazana je apsolutna opredijeljenost da se problem sustavno riješi. Također, naglašeno je da je od preuzimanja dužnosti u svibnju ove godine Vlada FBiH u prioritet uvrstila upravo rješavanje problema oboljelih od rijetkih, te malignih i drugih teških bolesti, a kojima je neophodno učiniti dostupnim potrebne terapije.

''Ova Vlada je opredijeljena da rješava probleme, pa i ovaj koji postoji već 20 godina, a to potvrđuje i današnji sastanak. S jedne strane radi se na iznalaženju nedostajućih sredstava za ovu godinu, dok nam s druge predstoji i sustavno rješavanje ovog problema. Vlada razmatra rebalans Budžeta FBiH za ovu godinu i jedan od razloga što on do sada nije ugledao svjetlo dana jeste taj da tražimo rješenja za osiguranje maksimalno mogućih financijskih sredstava za Fond solidarnosti'', kazao je premijer Nikšić.

Alma Stefanišin iz Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti FBiH nije previše optimistična nakon sastanka. Ističe kako je rečeno da žele riješiti probleme, ali da nema novca.

Prazna obećanja

“S ovog sastanka nismo izašli sto posto zadovoljni jer nije nam obećano koliko novca će biti. O tome tek trebaju da raspravljaju jer rebalans budžeta još nije bio na sjednici. Naučili smo od države i vlasti da su samo prazna obećanja. Navodno će o tome raspravljati između 5. i 10. listopada. Nas ne zanima put za Goražde, bitnije je nam je zdravlje i život. Navela sam put za Goražde jer smo u jednim razgovorima s ministarstvom spomenuli taj put. Otišlo je 70 milijuna u kupovinu zgrade u Banja Luci, to je bilo dovoljno za pacijente sada. Na početku se iznađu sredstva za umirovljenike i boračke kategorije jer se boje njihovih prosvjeda, o prosvjedima oboljelih se ne razmišlja. Danas sam ja bolesna, sutra mogu biti oni. Jako je malo empatije. Kažu da je imaju, ali ne rješavaju problem”, kazala je Stefanišin.

Sead Sefić iz Udruženje oboljelih od raka prostate FBiH naveo je kako je Vlada u potpunosti sagledala i pregledala sve dokumente, da postoji empatija i “želja da saniraju sadašnju situaciju”.

“Situacija je alarmantna i Vlada je svjesna tog problema. Vlada bi početkom narednog mjeseca trebala izaći s konkretnim rješenjem, mi inzistiramo da to bude cirka 70 milijuna KM za Fond solidarnosti. Koliko vidimo, postoji mogućnost da se tome udovolji”, rekao je Sefić.

S ciljem iznalaženja sistemskih rješenja na sastanku je istaknuto da će Vlada formirati radnu grupu, čiji članovi će biti predstavnici resornih federalnih ministarstava zdravstva i financija, a koji će zajedno s udruženjima pacijenata korisnika usluga Fonda solidarnosti FBiH predložiti adekvatna rješenja za financiranje njihovog liječenja u narednoj godini. Istovremeno će se raditi na iznalaženju i dugoročnijih rješenja za blagovremeno osiguravanje terapija oboljelima od najtežih bolesti, kao i na preveniraju i ranom otkrivanju teških bolesti.

Inače, sredstva Federalnog fonda solidarnosti se osiguravaju iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje i dijelom iz Budžeta FBiH putem transfera Federalnog ministarstva zdravstva.