Prema podacima popisa stanovništva u BiH, u Federaciji BiH je 556.910 oženjenih muškaraca. Kada su u pitanju udane žene, njih je nešto više, točnije, službeno je u braku 558.691 žena, piše Večernji list BiH.

Nemamo jednak broj žena i muškaraca koji su u braku, nego je žena nešto više. Iako u BiH nije dopušteno imati više od jedne vjenčane supruge, statistika pokazuje kako je ipak u Federaciji broj udanih žena veći za 1781 nego što je oženjenih muškaraca.

Iz Zavoda za statistiku objašnjavaju kako je taj podatak logičan jer se rezidentni status izvodio za svaki P-1 obrazac, kroz 29 determinističkih pravila, a ne za obitelj, pa je tako moguće da je otpalo više muškaraca nego žena.

Ističu kako je svaki upisani na P-1 obrazac koji nije zadovoljio pravila da bi bio rezident BiH, dobio status da nije rezident BiH bez obzira je li njegov bračni partner dobio rezidentni status stanovnika BiH. Kako obrazlažu, zaključak je da su muškarci oni koji na ovim prostorima uglavnom izdržavaju obitelji i borave u inozemstvu te su, po pravilima za izvođenje rezidenta, dobili status da nisu rezidenti BiH, dok su njihove supruge, kao i članovi obitelji koji žive u BiH, dobili status rezidenata BiH.

Prema formalno-pravnom kriteriju, stanovništvo staro 15 i više godina razvrstano je prema bračnom statusu u četiri kategorije: nikad neoženjen/neudana, oženjen/udana, rastavljen/rastavljena i udovac/udovica.

Oženjenim/udanom smatra se netko tko je sklopio brak prema važećim zakonskim propisima, i svatko čiji je brak upisan u matičnu knjigu vjenčanih. Ako je netko sklopio brak samo u crkvi ili džamiji, ne smatra se da je oženjen/udana. Ako usporedimo zemlje u okruženju, vidjet ćemo da je u Republici Hrvatskoj slična situacija, više je udanih žena - 1,006.532, dok je oženjenih muškaraca 1,002.207. U Srbiji je također više žena u braku - 1,702.581, u odnosu na muškarce kojih je oženjeno 1,693.659.