Iako djeluje da je hrana maksimalno poskupjela u kratkom vremenu, te da nema dalje, izgleda da nije baš tako.

Naime, cijeli svijet bruji o tome da bi cijene mogle dodatno skočiti, nakon što je Rusija obustavila isporuku žitarica iz Ukrajine.

Kretanje teretnih brodova koji prevoze ukrajinske žitarice u Crnom moru danas nije odobreno, objavio je Zajednički koordinacijski centar (JCC) zadužen za nadzor međunarodnog sporazuma potpisanog ljetos.

"Zajednički dogovor nije postignut unutar Centra oko izlaska i ulaska teretnih brodova 30. listopada", navedeno je noćas u priopćenju nakon odluke Moskve da prekine sudjelovanje u sporazumu o prevozu žitarica potpisanom 22. srpnja u Istanbulu zbog napada dronovima na ruske brodove u zalivu Sevastopolja u Krimu.

Ruske vlasti priopćile su u subotu da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za opskrbu hranom u svijetu, poslije napada u crnomorskom poluotoku Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Ruske vlasti su povlačenje iz sporazuma objasnile napadom bespilotnim letjelicama na vojne i civilne brodove ruske Crnomorske flote stacionirane u zalivu Sevastopolja, u Krimu pripojenom Rusiji 2014. godine.

Zajednički koordinacijski centar koji okuplja izaslanstva Rusije, Ukrajine, Turske i UN u Istanbulu, precizirao je da ga je Rusija informirala o svojoj "zabrinutosti zbog sigurnosti tereta" i to je prenijela turskim i ukrajinskim izaslanstvima. Iz Ankare nije bilo službene reakcije poslije te objave.

Devet teretnih brodova moglo je jučer da prođe pomorskim koridorom u Crnom moru, a još deset je spremno za prolaz u oba smjera, naveo je Centar koji nadgleda dobru primjenu sporazuma.

Centar provodi inspekciju teretnjaka koji idu Bosforom u oba smjera, prazni i puni, a to rade po dva inspektora iz Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih naroda.

Sporazum o žitu zaključen u srpnju pod okriljem UN i Turske, omogućio je izvoz nekoliko milijna tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama krajem veljače.