Nećemo trgovati ni s kim Tko ne izmiruje svoje obveze, poručili su iz Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar nakon što je prestao važiti ugovor između ove kompanije i Aluminijeve supsidijarne firme Al Trade, ovlaštene za trgovanje električnom energijom, a zbog čega se mostarski kombinat našao u problemu.

Iz Aluminija su prije dva dana obavijestili sve nivoe vlasti da zbog toga počinju proces gašenja tvrtke.

- Tu se ne radi o isključivanju. Naša Uprava je stava da nećemo trgovati ni s kim tko ne izmiruje svoje obveze, pa bio to Aluminij Trade, ili bilo koji drugi trgovac, kazala je za Federalnu televiziju Marija Buntić, glasnogovornica Elektroprivrede HZHB.
 
Al Trade je od Elektroprivrede HZHB kupovao struju nakon što je prestao važiti ugovor sa Elektroprivredom BiH polovicom prošle godine. Ipak, dugovi od 180 milijuna KM još su aktualni.

- Taj dug je u različitim procedurama na sudu. Mi ćemo štititi interese Elektroprivrede HZHB i koristit ćemo sva zakonom dozvoljena sredstva da naplatimo svoja potraživanja, kazala je Buntić.

Aluminij je nelikvidan i nije u mogućnosti ispunjavati tekuće financijske obveze. Ne mogu dobiti bankarske garancija kojima bi bila omogućena dugoročna nabavka električne energije, a potpuni poremećaj cijena struje i glinice doveli su kompaniju do zida, poručuju iz menadžmenta.

Iz ove kompanije čekaju reakciju Vlade FBiH koja nikada nije realizirala obveze iz Aneksa br. 8 na Sporazum između Vlade FBiH i Aluminija, a čijom se realizacijom Aluminij ne bi ni našao u ovoj situaciji.