Talijanski znanstvenici su pronašli jedan od najstarijih crteža obitelji koji se nalazi na stropu malene špilje u Sahari. Na njemu su prikazani roditelji s djetetom, dvije životinje i zvijezda.

„Ovaj crtež izgleda kao prikaz rođenja Isusa Krista, ali nastao je 3000 godina ranije", rekao je geolog i ravnatelj muzeja (Museum of Planetary Sciences) Marco Morelli, prenosi Geek.hr

Morelli je otkrio crtež 2005., ali tek sada je odlučio pokazati svoje otkriće. „Kada gledamo ovaj prizor, nameću nam se neka nova pitanja o ikonografiji jednog od najpoznatijih simbola kršćanstva", rekao je.

Iako bi se za ovaj crtež moglo reći da je to samo uobičajeni prikaz jedne obitelji – roditelja i dijeta između njih, znanstvenici kažu da ga određeni detalji čine jedinstvenim.

Morelli je primijetio da je novorođenče nacrtano iznad roditelja kao da se uzdiže prema nebu. Takav položaj bi mogao značiti rođenje ili trudnoću. Budući da je smrt bila povezana sa zemljom, rođenje se povezivalo s nebom.

Zbog starosti i nestanka boje ženi se ne vidi glava. Sam crtež dobiva složenije značenje kada se pokušava otkriti značenje malog kruga i prikaza dviju životinja. Na gornjem dijelu crteža nalazi se lav bez glave, mitsko stvorenje koje je pronađeno na nekim drugim crtežima na istom području.

Ispod obitelji se nalazi crtež babuna ili antropomorfnog majmuna. Na istočnoj strani umjetnik iz doba neolitika je nacrtao oblik koji nalikuje zvijezdi. Mjesto pronalaska istraživači su nazvali „Špilja roditelja".