Najviše polemike je izazvala sama najava ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije da je za prvu posjetu od stupanja na dužnost izabrao sastanak sa rukovodstvom Republike Srpske (RS). Lagumdžija u tome ne vidi ništa sporno, jer, kako kaže, želi sagledati stavove predstavnika svih nivoa vlasti u BiH. "Želim, prije nego što odem negdje predstavljati BiH, vidjeti kakva atmosfera vlada u BiH, da li postoji pozitivna politička klima na svim nivoima, da predstavljam zemlju u kojoj niko nije stranac na bilo kojem dijelu teritorije BiH."

Diplomacija unutar BiH

Bolji poznavaoci prilika reći će, međutim, da su stavovi predstavnika partija koje su na vlasti poznati tim više što su o njima upravo oni raspravljali 15 mjeseci, prije dogovara o formiranju Vijeća ministara. Posjeta Lagumdžije u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH Republici Srpskoj predstavlja, kaže analitičar Ibrahim Prohić, neoprostiv diplomatski gaf. "Dakle, pazite šta radi. Unutar BiH on pravi diplomatske korake, što šalje poruku da je RS ono što Milorad Dodik sve vrijeme govori da jeste i što će biti - autonomna državna zajednica. Ja odavno nisam vidio veći gaf", kazao je Prohić. Treba priznati da je razgovor, bar prema onome što se čulo nakon sastanka Dodika i Lagumdžije, bio konstruktivan, jer je razgovarano o deblokadi članstva u NATO i aplikaciji za članstvo u EU koja se, kako kaže Lagumdžija, ne bi trebala naći u ladicama u Briselu. “Drugo, da se mi između sebe organizujemo na pravi način, da imamo kapacitet na svim nivoima da tu aplikaciju kredibilno ispunimo.”

Nova praksa

Sastanak sa šefom bh. diplomacije za Dodika je nova praksa kojom se pokušava uspostaviti bolja komunikacija nego što je bila u prošlosti. "Republika Srpska želi suvereno upravljati nadležnostima u okviru EU integracija, uvažavajući druge nivoe vlasti u BiH", ističe Dodik. Profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru Mile Lasić kaže da se Lagumdžijina posjeta Banjoj Luci može prokomentirati samo u obliku šale, jer je za prvu posjetu izabrao RS. “Šta kazati, pogotovo što se dan ranije odbio susresti sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske (Zoranom Milanovićem op.a.) čime je u oba slučaja demonstrirao veliko državničko umijeće i nema nam druge nego vjerovati da je riječ o mudrom vođi"

Lagumdžija: "Ne dovoditi nikoga u iskušenje"

Mnogi su izbjegavanje sastanka sa Zoranom Milanovićem dan ranije u Sarajevu prokomentirali kao propust Zlatka Lagumdžije, pripisujući to činjenici da Milanović nije podržao Vladu Federeacije BiH. Lagumdžija kaže da to nije tačno jer je i sam Milanović rekao da se ne želi miješati u unutrašnja pitanja zemlje. Međutim, zamjerki je bilo: ”Nema potrebe da dolazimo u situaciju da dovedemo bilo koga u iskušenje da raspravlja o Federalnoj vladi, tim više što sastanak sa HNS-om baš nije bio po mojoj mjeri, ali to je bio izbor gospodina Milanovića, kao što je moj izbor bio da ne dolazim na nepripremljen sastanak”.

Uvažavanje Republike Srpske

Međutim, Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banje Luke, kaže da je Lagumdžijina posjeta Banjoj Luci pokazatelj da se RS konačno uvažava kao bitan dio BiH i nezaobilazan faktor. U toj posjeti Šolaja vidi zakasnjelu reakciju, a ne iznenađenje. "Ja bih to nazvao 'novi vjetar', pogotovo jer je RS pokazala da ima ambicije u samostalnoj izgradnji odnosa sa državama i da ti odnosi ne narušavaju ni suvrenitet ni teritorijalni integritet BiH." Ipak, s obzirom na odnose u BiH, postavlja se pitanje da li saradnja, bez obzira na kom nivou vlasti ona bila, može biti loša po napredak zemlje ka članstvu u EU. Stručnjaci se slažu da bi to mogao biti dobar početak, ako ništa, onda bar u ublažavanju i približavanju stavova političkih aktera u BiH, piše Deutsche Welle. (Sarajevo-x.com)