Na Duvanjskom polju ima dosta nasada aronije. Neki uzgajivači su svoje OPG-ove bazirali na različitim proizvodima od aronije: sokovima, likerima, različitim pripravcima u kombinaciji aronije i meda i sl. No, kada bi netko među poznavateljima aronije rekao da se na jednoj stabljici može ubrati 30 ili 40 kg, vjerojatno bi bili vrlo sumnjičavi, piše Tomislavcity.com

A da je to moguće pokazuje i primjer iz Lipe. Na imanju Dragice i Mate Galića s jedne stabljike pretprošle godine ubrali su više od 45 kilograma. Prošla godina je bila slaba, tek nekoliko kilograma. Ali ove godine ponovno iznenađenje –  još veći grozdovi aronije koji obećavaju i rekordnu godinu!
 
 
 


Plod je sazrio i uskoro će i branje. Već su ubrali oko 5 kilograma radi probe ali na stablu to uopće nije vidljivo. Plodovi su savili tanko granje i da vrijedni domaćini nisu „pomogli i potpočili“ svi ogranci bi bili na zemlji.

– Galići nas upoznaju da je ovo njihovo stablo aronije zasađeno prije 18 godina. Vjeruju da odličnome prinosu doprinosi dobro – kiselo tlo i zalijevanje.

A da su plodovi i vrhunske kvalitete potvrđuje mali kušač Zvonimir koji u igri s djedom i bakom puno vremena provede uz ovo stablo aronije. K’o pravi domaćin i nas znatiželjne počastio je ukusnim i zdravim bobicama.

A nisu kod naših Lipljana rodile samo aronije…

Više fotografija OVDJE