Arheolozi s britanskog sveučilišta otkrili su veliku lokaciju paleolitske pećinske umjetnosti na istočnoj obali Španjolske, koja sadrži prikaze konja, jelena i divljih bikova. Više od 100 drevnih slika i gravura za koje se smatra da su stare najmanje 24.000 godina otkriveno je u 500 metara dubokoj špilji Cova Dones ili Cueva Dones u Millaresu, nedaleko od Valencije.

Iako je ta lokacija dobro poznata mještanima i planinarima, slike su ostale neotkrivene sve dok ih nisu otkrili istraživači sa sveučilišta u Zaragozi i Alicanteu, koji su povezani sa Sveučilištem u Southamptonu. Aitor Ruiz-Redondo, viši predavač prapovijesti u Zaragozi i Southamptonu, rekao je: “Kada smo vidjeli prvog naslikanog izumrlog divljeg bika, odmah smo vidjeli da je to važno."

Istraživanja se nastavljaju

“Iako je Španjolska zemlja s najvećim brojem nalazišta paleolitske pećinske umjetnosti, većina ih je koncentrirana u sjevernoj Španjolskoj. Istočna Iberija je područje gdje je do sada dokumentirano nekoliko ovih nalazišta", dodao je.

Znanstvenici su dokumentirali više od 100 motiva za svoje istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Antiquity, s najmanje 19 potvrđenih prikaza životinja, od kojih su mnogi izrađeni od gline, što je neobično. Oni vjeruju da je ovo otkriće najvažnije nalazište paleolitske pećinske umjetnosti koje je pronađeno u regiji s najvećim brojem motiva otkrivenih u Europi od Atxurre (Bizkaia) 2015.

"Životinje i znakovi prikazivani su jednostavnim povlačenjem prstiju i dlanova prekrivenih glinom po zidovima", rekao je Ruiz-Redondo. Znanstvenici vjeruju da će u špiljama otkriti još umjetnosti budući da se njihova istraživanja nastavljaju.