Svi osuđenici kojima je Sud BiH izrekao kaznu zatvora prebačeni su na izdržavanje u novi državni zatvor u Istočnom Sarajevu, potvrdio je ministar pravde Josip Grubeša za Klix.ba.

Zatvor u Istočnom Sarajevu je reprezentativna slika Bosne i Hercegovine. Jedna skupina zatvorenika okuplja se oko Zijada Turkovića, druga oko Đorđa Ždrale, treća oko ratnika koji su bili u Siriji, četvrta oko ratnika koji su bili u Ukrajini, peta oko pripadnika VRS-a, šesta oko pripadnika HVO-a i sedma oko pripadnika ARBiH.

Svih 300 zatvorenika, koji su iz različitih kazneno-popravnih ustanova u Bosni i Hercegovini, uz velike mjere sigurnosti prebačeno je na izdržavanje kazne u državni zatvor u Istočnom Sarajevu, svoju kaznu služe zajedno. Među zatvorenicima je i više od dvadesetak pritvorenika kojima se sudi pred Sudom BiH.

Svi oni su prebačeni u kratkom vremenskom razdoblju u državni zatvor, što zbog ranije formiranih kriminalnih grupa, razvrstanih uglavnom po mjestu, vremenu i načinu djelovanja, može predstavljati poseban problem vršitelju dužnosti upravitelja Siniši Perkoviću i neiskusnim, mladim zatvorskim policajcima.

"Ja se bojim na što će to sve sličiti", kazao je Klixu izvor iz državnog zatvora.

Izgradnja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu nije išla željenim tijekom, što je uzročno-posljedično utjecalo na odluke koje su kasnije donošene. Tako je imenovan vršitelj dužnosti upravnika Siniša Perković da se izbor generalnog direktora preko natječaja ne bi dodatno odužio i tako su svi zatvorenici prebačeni odjednom.

"Trebalo je iz svakog zatvora povući po nekoliko iskusnih ljudi koji bi pod svojevrsnim mentorstvom pomogli mladim zatvorskim stražarima. Zatvorenike je trebalo sukcesivno prebacivati, a nikako sve odjednom. Nisu dozvoljene greške kada čuvate osuđenike za takva kaznena djela", kategoričan je sugovornik portala Klix.ba.

U Istočnom Sarajevu svoju kaznu, pored predvodnika zločinačkih organizacija iz Sarajeva i drugih bh. gradova poput Zijada Turkovića i Đorđa Ždrale, služe i Veselin Vlahović, Nikola Marić, Milenko Lakić, Haris Čaušević, Ibro Ćufurović, Mevlid Jašarević, Edin Džeko i brojni drugi.