Znanstvenici su proučili nedavne fosilne nalaze i otkrili da se vjerojatno radi o najvećem morskom gmazu koji je ikad plivao oceanima. Radi se o stvorenju dužem od dva autobusa koje je živjelo prije 202 milijuna godina, kada i dinosauri. Njegovu fosiliziranu čeljusnu kost pronašao je 2016. tragač za fosilima na plaži u Somersetu u Velikoj Britaniji.

2020. godine su otac i kći na istom području pronašli još jednu sličnu čeljusnu kost. Stručnjaci navode da fosili potječu od dva divovska gmaza ihtiosaura, koji su mogli biti dugi 25 metara. Ihtiosaur je izumrli riboliki gmaz roda Ichthyosauria. Nalikovao je današnjemu dupinu.

Nestali tijekom masovnog izumiranja

"Na temelju veličina čeljusti, jedna od njih je duža od metra, a druga je dva metra, možemo zaključiti da bi cijela životinja mogla biti dugačka oko 25 metara, otprilike koliko i plavetni kit", rekao je paleontolog Dean Lomax sa Sveučilišta Bristol, a prenosi BBC.

"No potrebni su dodatni nalazi, poput cjelovite lubanje i kostura, kako bi se potvrdila točna veličina stvorenja. Divovski ihtiosaur je izumro u masovnom izumiranju, a ihtiosauri koji su živjeli kasnije više nisu dosezali tu veličinu", dodao je.

Skuplja fosile već 25 godina

Paul de la Salle skuplja fosile već 25 godina, a na čeljust je naišao 2016. kada je pretraživao plaže Somerseta. Drugi fosil čeljusti su 2020. pronašli otac i kći Justin i Ruby Reynolds 10 km niz obalu u Blue Anchoru.

"Bio sam stvarno, stvarno uzbuđen. Znao sam da sada imamo drugu ogromnu čeljusnu kost", rekao je Lomax. De la Salle je odmah nakon pronalaska pohrlio na plažu kako bi pomogao stručnjacima da pronađu još ostataka. "Kopao sam po debelom blatu. Nakon otprilike sat vremena udario sam u nešto čvrsto. Pronašli smo savršeno očuvanu kost", kazao je.

Stručnjaci su nakon analize pronađenih fosila zaključili da se radi o novoj vrsti ihtiosaura koju su nazvali Ichthyotitan severnensis. Primjerak koji je pronašao De la Salle se nalazio u njegovoj garaži za vrijeme analize. Uskoro će biti javno izložen u Muzeju Bristola.