Bosna i Hercegovina ostaje bez kvalificiranih vozača teretnih vozila. Situacija je zabrinjavajuća već odavno, a sada je postala alarmantna. Poslodavci već odavno upozoravaju na ovaj problem kazavši kako uskoro neće imati tko vršiti prijevoz robe.

Kako je za Klix.ba rekao predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutarnji prijevoz Republike Srpske Nikola Grbić, situacija je potpuno ista u oba entiteta.

 
“Samo Republiku Srpsku je u proteklih osam mjeseci napustilo 2.000 vozača. U protekle dvije godine na razin BiH preregistrirano je 700 prevozničkih tvrtki u Sloveniji. Vidite samo koliko je tvrtki otišlo, a zamislite koliko vozača. U Banjoj Luci nema nijednog vozača na uredu za nezaposlene i ne možete ga naći da platite ne znam koliko”, rekao je Grbić.

Ispred Veleposlanstva Republike Slovenije svakodnevno stoji veliki broj građana, a veliki broj autobusa odlazi prema toj zemlji. Grbić ističe kako je upravo među njima najveći broj vozača.

“Tražili smo od nadležnih institucija da razgovaramo i upozorimo da ostajemo bez kadra. Nismo dobili nijedan poziv, niti razumijevanje. Kada nama jedan vozač dadne otkaz kamion stoji na parkingu mjesecima jer nemamo zamjenu”, kazao je Grbić.

Problem je i u obrazovanju kadra jer, iako su tražili od nadležnih da pokušaju stimulirati učenike da završavaju ove smjerove i pomognu im da lakše dođu do kvalifikacije vozača i vozačke dozvole C i E kategorije, nisu naišli na razumijevanje.

“Uputili su prijedlog prema Vijeću ministara BiH da se povećaju cijene polaganja vozačkog ispita. Ako se usvoji, za kategorije C i E trebat će između 5.000 KM i 6.000 KM, što rijetko tko može izdvojiti”, kazao je.

Razlog zbog kojeg mnogi vozači kamiona odlaze izvan BiH je i stanje na graničnim i carinskim terminalima jer, prema Grbićevim riječima, ali i riječima vozača kamiona, nakon šestosatne vožnje na granici ili carini čekaju i po tri dana da se roba ocarini i istovari.

“Cijene goriva su povećane, uvedene su dodatne trošarine, a mi nismo uspjeli podići cijenu naše usluge ni za žuti fening posljednjih 10 godina. Prevoznici koji voze u EU ne mogu doći do bilateralnih dozvola, a uvjeti za CEN su katastrofalni. S druge strane, samim odlaskom u zemlje EU nisu potrebne licence i dozvole i možete obavljati djelatnost širom EU”, kazao je Grbić.

Poručio je da je potrebno poduzeti hitne mjere, jer smo već ostali bez ovog kadra, a ukoliko se ovako nastavi, uslijedit će potpuna katastrofa.

S nedostatkom vozača suočavaju se i susjedne zemlje. Srbija je krajem prošle godine objavila kako im nedostaje oko 5.000 profesionalnih vozača autobusa i kamiona. Istaknuli su kako je i kod njih situacija alarmantna. Hrvatska je “upalila” alarm prije tri godine i Vlada RH je povećala kvotu za zapošljavanje stranih vozača, najviše iz BiH i Srbije. Međutim, ni to nije pomoglo u značajnijoj mjeri jer mladi vozači masovno odlaze u druge zemlje EU zbog veće plaće i boljih uvjeta.

Prema podacima portala Plata.ba, prosječna plaća vozača kamiona u BiH je 834 KM, a oni koji voze izvan granica mogu zaraditi nekoliko stotina KM veću plaću, ovisno o ruti. U Srbiji je prosječna plaća 800 eura, dok je u Hrvatskoj mnogo veća i pojedini nude plaću do 1.200 eura. U drugim zemljama EU plaća prelazi 1.500 eura.

večernji.ba