Pet osoba uhićeno je u Bosni i Hercegovini u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji usmjerenoj protiv organizatora krijumčarenja ljudima, potvrdili su tijekom dana iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu.

Akcija pod kodnim nazivom "River" provedena je u više gradova na sjeveru Bosne, a policajci su tragali za osobama koje se terete za kaznena djela udruživanja u kriminalne skupine radi krijumčarenja migranata tijekom ove godine.

Uhićenja i pretrage objekata koje su koristili osumnjičenici provedeni su na području Prijedora, Bosanske Kostajnice, Kozarske Dubice i Novog Grada.

U priopćenju Tužiteljstva BiH stoji kako prikupljeni dokazi ukazuju na to da su osumnjičeni kontaktirali s osobama iz Hrvatske, Srbije i Slovenije te da su za visoke novčane iznose krijumčarili skupine od po nekoliko desetaka migranata ka državama članicama EU-a, odnosno ka Hrvatskoj i Sloveniji.

Kako je istaknuto, akcija "River" je zapravo koordinirana međunarodna operacija u kojoj sudjeluje više država, a cilj joj je borba protiv ilegalnih migracija na području zapadnog Balkana.