Najmanje 15 osoba uhićeno je danas u velikoj policijskoj akciji u BiH, koordiniranoj s Europolom, usmjerenoj protiv kriminalne skupine koja je organizirala krijumčarenje droge, potvrdili su tijekom dana policijska uprava i tužiteljstvo u Istočnom Sarajevu.

Tijekom racija provedenih u jutarnjim satima policija je pretražila 27 lokacija na širem području Sarajeva i Banje Luke, a riječ je o operaciji povezanoj s razotkrivanjem kriminalnih mreža koje su komunicirale zaštićenim aplikacijama Sky i Anom, ranije razbijenim u koordiniranoj akciji europskih i kanadskih istražitelja.

Dilali razne vrste droge

Dešifriranjem poruka u BiH su identificirane stotine osoba povezanih s organiziranim kriminalom.

Petnaest uhićenih sumnjiči se za organiziranje trgovine drogom, koja je na crnom tržištu vrijedila gotovo milijun i pol eura.

"Skupina se sumnjiči da je tijekom dužeg razdoblja na području Istočnog Sarajeva dogovarala kupovinu, distribuciju i novčanu isplatu različitih vrsta droga (kokain, heroin, marihuana, amfetamin, ekstazi i drugih supstanci za proizvodnju opojnih droga) te su na taj način počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga. Protupravna imovinska korist stečena izvršenjem ovog kaznenog djela iznosi 2,75 milijuna konvertibilnih maraka", stoji u policijskom priopćenju.