Biti u braku nije jednostavno.

Odnos bračnih partnera zahtijeva kontinuiran rad, razumijevanje i unapređenje komunikacije u cilju lakšeg prevazilaženja životnih izazova. Nažalost, veliki broj parova u današnjem društvu završi razvodom.

Točnije, svake godine u Bosni i Hercegovini odluči se razvesti skoro 2.000 parova.

To pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, gdje je broj sklopljenih brakova u našoj zemlji u razdoblju od 2006. do 2016. godine u opadanju.

2007. godine imali smo najviše sklopljenih brakova (23.494), dok je najmanje brakova sklopljeno u 2013. (17.623).

U istom razdoblju, povećao se broj razvoda.

Najmanje razvoda bilo je 2008. (1.369), a najviše u 2015. godini (2.963)

U našoj zemlji je 2016. godine sklopljeno 19.265 brakova, 421 manje nego 2015. godine.

Intimne veze su vrijedne truda i emotivnog investiranja koje ulažemo u njih. Brak može biti nepresušan izvor stabilnosti, samopouzdanja, sreće i ličnog osjećaja blagostanja za nas.

Razgovarali smo sa specijalisticom traumatske psihologije Nevzetom Stevanović koja nam je pojasnila koji su to glavni problemi u braku i uzroci razvoda.

“Žena je najčešće ta koja se skrbi o obitelji i dešava se da su uloge žene i muškarca zamjenjene pa tako žena preuzima ulogu muškarca u uzdržavanju obitelji dok se danas muškarci teže zapošljavaju ili imaju neke psihološke prepreke, od kojih su najčešće PTSP. No, svakako ima više razloga za povećanjem razvoda brakova u našoj zemlji”, rekla je za Radiosarajevo.ba Nevzeta Stevanović.

Ono što najčešće utječe na bračnu zajednicu, odnosno percepciju braka i bračnog života jesu bračni konflikti, nezrelost i nespremnost, a u posljednje vrijeme i uplitanje roditelja bračnih supružnika u njihove odnose koji narušavaju ono što se izgrađuje u braku, mišljenja je naša sugovornica.

Razvod je svakako stresan događaj koji može dovesti do različitih emocionalnih reakcija.

Djeca su ta koja najviše pate zato što žele da su im roditelji i dalje u bračnoj zajednici, što im je u samoj srži prirodno. Tu dolazi do različitih trauma kod djece, ovisno o dobi zrelosti.

“Kada su narušeni bračni odnosi onda se najčešće to reflektira na dijete. Djeca, ovisno od uzrasta, različito reagiraju na razvod braka. Adolescenti su ti koji teže podnose i skloniji su osamljivanju, osjetljiviju su i teže ostvaruju komunikaciju”, istaknula je Nevzeta Stevanović.

Da biste unaprijedili kvalitet braka možete pokušati s nekim od presloženih rješenja za čuvanje vašeg braka, jedino što možete izgubiti je malo vašeg vremena, a dobivate mnogo više.

1. Stalno upoznajte svoga bračnog partnera

Budite znatiželjni o onome što vaš bračni partner voli ili ne i o njegovim ili njenim interesima. Ljudi prolaze kroz promjene i izloženi su stalnom rastu. Razgovarajte o zajedničkoj budućnosti i o vama kao paru.

2. Odvojite vrijeme za romansu

U braku je vaša uloga i dalje ljubavnika. Njegujte svoj intimni život emotivno i fizički. Izađite iz svakodnevne rutine razgovora o poslu, djeci i obavezama. Otiđite na kratko putovanje samo vas dvoje. I govorite jedno drugom što češće: “Volim te”.

3. Uključite bračnog partnera u svoj život

Kada otkrijete nešto što vas zanima, podijelite s bračnim partnerom. Objasnite zašto vam je to važno. Važno je da podijelite neke od svojih interesa s osobom s kojim živite.

(www.jabuka.tv)