Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i MUP-a Sarajevskog kantona lišili su slobode 8 osoba u združenoj međunarodnoj policijskoj akciji “Global” zbog krijumčarenja većih količina kokaina u više država, uključujući BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Oni su po nalogu Tužiteljstva BiH, u akciji “Global”, u kojoj je sudjelovalo više desetina policijskih službenika, na području Banjaluke lišili slobode 5, a na području Sarajeva 3 osbe.

Uhićeni su pod istragom da su kao pripadnici dvije organizirane skupine, u kojima su sudjelovali Edin Dugalić /46/ iz Sarajeva i Dragiša Brnić /55/ iz Banjaluke, vršili međunarodno krijumčarenje kokaina i marihuane preko teritorije više zemalja.

Postupajući tužitelj iz Banjaluke rukovodi akcijom i koordinira rad policijskih snaga na terenu, a nakon što ispita osumnjičene uputit će prijedlog za određivanje pritvora za većinu uhićenih, među kojima je osumnjičeni koji ima državljanstvo Nizozemske i boravi u Roterdamu.

“U okviru ove dobro koordinirane i provedene akcije, policijske snage u BiH pokazale su visoku razinu profesionalizma, realizacije zadataka i suradnje u koordinaciji Tužiteljstva BiH”, navedeno je u priopćenju.

Tužiteljstvo BiH je u ovoj akciji ostvarilo suradnju s pravosudnim i policijskim organima Hrvatske /USKOK/, Slovenije, Mađarske, Nizozemske i Njemačke kako bi bila provedena istraga, te otkrivena i dokumentirana počinjena krivična djela i prikupljeni dokazi.

Tužiteljstvo BiH zahvalilo je svim domaćim i međunarodnim policijskim tijelima u provođenju ove uspješne akcije na razbijanju međunarodnih lanaca krijumčara narkotika./HMS/