U Bosni i Hercegovini danas je potvrđeno još 1179 slučajeva zaraze koronavirusom, što je novi dnevni rekord i prvi put od izbijanja epidemije u ožujku je ta brojka veća od tisuću.

Od četvrtka je testirano nešto manje od tri tisuće uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 732 osobe iz Federacije BiH te kod 437 iz Republike Srpske. Još deset zaraženih je s područja distrikta Brčko.

Prijavljena je i smrt 14 osoba kod kojih je ranije potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2.

Brojke potvrđuju kako su veći gradovi i dalje mjesta u kojima se zaraza najviše širi pa je tako u Sarajevu od četvrtka potvrđeno 209 novih slučajeva, u Banjoj Luci 129,  a u Mostaru 102.

Zbog stalnog pogoršanja epidemiološke situacije u RS-u će uskoro biti uvedena dodatna ograničenja, no za sada u tom entitetu isključuju opciju potpunog zatvaranja.

Predsjednik entitetske vlade Radovan Višković kazao je kako gospodarstvo ne bi preživjelo još jednu situaciju s kakvom je bilo suočeno tijekom proljeća, a ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković najavio je kako će se za sada posegnuti za dodatnim ograničenjem broja ljudi koji se mogu okupljati.

U Federaciji BiH svaki od deset kantona zasebno određuje kakve će mjere poduzimati te su na snazi različita ograničenja pa tako nošenje zaštitnih maski na otvorenome nije svugdje obvezno.

Entitetski krizni stožer preporučio je poslodavcima da osiguraju mogućnost rada od kuće, starijima da smanje kretanje, a školama da organiziraju online nastavu gdje god je to moguće.

Islamska zajednica BiH uputila je pak preporuku vjernicima starijima od 60 godina da ne dolaze na molitve u džamije petkom, kada se po pravilu okuplja najviše ljudi, a uvela je i dva termina za taj najznačajniji muslimanski vjerski obred, koji će se organizirati u razmaku od sat vremena kako bi se smanjile gužve u bogomoljama.