Antibiotik kloramfenikol, supstanca koja je u BiH strogo zabranjena za liječenje životinja namijenjenih za proizvodnju hrane, pronađen je u bosanskohercegovačkom mlijeku.

Laboratorijskim ispitivanjem sirovog mlijeka u okviru godišnjeg praćenja ostataka veterinarskih lijekova i kontaminanata na cijelom teritoriju BiH, u dva uzorka na području općine Gornji Vakuf/Uskoplje utvrđeno je prisustvo kloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži, javlja Avaz.

 

Ovu informaciju za "Avaz" je potvrdio i direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba, koji je istaknuo da je ispitivanje provedeno akreditiranom potvrdnom metodom u laboratoriju Veterinarskog instituta Hrvatske u Zagrebu.

- Prema laboratorijskim izvješćima, analizom uzoraka mlijeka akreditiranom potvrdnom metodom visoke tekućinske kromatografije-tandemske spektrometrije (HPLC-MS/MS) utvrđena je koncentracija kloramfenikola veća od 200 miligrama po kilogramu. Kako je kloramfenikol zabranjen, odmah smo obavijestili nadležnu veterinarsku inspekciju, kao i druge institucije - rekao  je Kalaba.

Kalaba je potcrtao da su nadležnim veterinarskim inspektorima obavijesti dane jučer, odmah po zaprimanju nalaza, da bez odgađanja poduzmu mjere na dvije farme na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja "kako bi bio otkriven i otklonjen uzrok zaostajanja rezidua kloramfenikola i time zaštićeno zdravlje ljudi".

- Naznačili smo da je potrebno da se sve životinje evidentiraju, da se provede kontrola lijekova na farmama i da se nalože mjere privremene zabrane kretanja životinja i stavljanja sirovog mlijeka u javnu potrošnju s farmi, dok se ne izvrši provjera i ispitivanje, kao i da se uzmu dodatni uzorci mlijeka - kazao  je Kalaba.

U Inspekciji SBŽ za Avaz su potvrdili da su inspektori jučer obišli dvije farme , gdje su ponovno uzeli uzorke mlijeka.

- Pismeno smo naložili vlasnicima što im je raditi dok ne stignu konačni nalazi. To mlijeko  nije otišlo u trgovine, odnosno u širu potrošnju - potvrđeno  je u županijskoj inspekciji.

Glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić kazao je da se, prema proceduri, uzorci trebaju istražiti i po drugi put.

- Ured za veterinarstvo tražio je da se uključimo i mi, što ćemo i učiniti - rekao  je glavni federalni inspektor    

Kloramfenikol je antibiotik koji djeluje bakteriostatički, zaustavlja rast i razmnožavanje bakterija. Najvažnije neželjeno djelovanje kloramfenikola je oštećenje koštane srži koje se manifestira pojavom anemije, te čak i leukemije.

Najveći pronalazak kloramfenikola u regiji dogodio se 2002. u Sloveniji. Tada je pronađen 91 uzorak mlijeka sa zabranjenim antibiotikom.