Tužiteljstvo BiH danas je podignulo još jednu optužnicu protiv državljana te zemlje zbog pridruživanja islamističkim terorističkim organizacijama, a za to kazneno djelo sada tereti Adnana Ćatića iz Zenice.

Kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva BiH, Ćatić (38) je 2013. godine preko Turske otputovao u Siriju i tamo se pridružio skupini pod nazivom "Džabhat al-nusra". Tu je skupinu, osnovanu 2012., Vijeće sigurnosti UN proglasilo terorističkom organizacijom.

Bio snajperist

U optužnici protiv Ćatića stoji kako su pripadnici "Džabhat al-nusre" svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim terorističkim radnjama i aktivnostima, namjeravali izvršiti nasilnu izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Ćatić je u redovima ove organizacije prošao vojnu obuku. Bio je snajperist te je sudjelovao u borbama protiv legalne vojske u Siriji.

Osam godina proveo u Siriji

U Siriji je proveo osam godina do 2021. ,a nakon toga je boravio na području Bliskog istoka i Turske, gdje je prije nekoliko mjeseci lociran, te je 17. studenog 2023. godine uhićen i izručen BiH, gdje je sada u pritvoru.

U BiH je do sada za kazneno djelo pridruživanja islamističkim terorističkim organizacijama osuđeno 28 osoba, a procjena je kako je na područje Iraka i Sirije, tijekom strahovlade Islamske države (ISIL) i pridruženih skupina poput Džabhat al-nusre, od 2012. do 2016. otišlo između 250 i 300 bosanskohercegovačkih državljana.