Građani BiH su, za samo deset mjeseci prošle godine, popili alkoholnih pića iz uvoza ukupne vrijednosti 132 milijuna maraka.

Iako je vrijednost uvezenih žestokih pića, vina i piva u blagom padu u odnosu na ranije godine, činjenica je da, unatoč skromnom standardu mnogih građana, na spomenute robe trošimo ogromne novce.

Ilustracije radi, od siječnja do kraja listopada lani, alkoholna pića su nas koštala toliko koliko je potrebno da se isplati točno 150.000 prosječnih plaća ili skoro 360.000 prosječnih mirovina.
 
Također, nije teško izračunati da na uvozna žestoka pića, vino i pivo svakoga dana u prosjeku potrošimo skoro 450.000 KM.

Analiza Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuje da smo za deset mjeseci 2018. godine uvezli vina u vrijednosti oko 23 milijuna maraka, jakih alkoholnih pića preko četiri milijuna i piva skoro 105 milijuna KM.

Ništa čudno, da u državi nema preko 440.000 nezaposlenih, dok za plaću ispod prosjeka rade skoro dvije trećine zaposlenih, a desetine tisuća radnika od prvog do prvog preživljavaju od minimalca, piše Srpskainfo.

Najviše se pije pivo

Najviše trošimo na pivo, koje uglavnom uvozimo iz Hrvatske i Srbije. Po količini i vrijednosti slijedi uvoz iz Slovenije, Crne Gore i Nizozemske, a pivo također uvozimo i iz Njemačke, Španjolske, Poljske, Bugarske, Češke, Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Rumunjske ili Moldavije.

U udrugama potrošača ističu da je alkohol luksuz kojeg se, međutim, građani teško odriču:

Mnogi će se prije odreći nekih bitnijih potreba, nego navike da dnevno popiju koju rakijicu ili pivo, kod kuće ili u kafiću, svejedno. Alkohol ostavljaju tek u ekstremnim situacijama, najčešće kad se razbole, pa im liječnik zabrani. Međutim, riječ je o prilično skupom izdatku, posebno u ovim teškim vremenima. Također, najviše alkohola se troši u određenim razdobljima tijekom godine, prvenstveno u vrijeme kad dolaze ljudi iz dijaspore. Onda se više alkohola kupuje i za kućnu upotrebu, ali se više odlazi i u kafiće. Bez obzira na krizu, mi i dalje njegujemo kult odlaska u kafiće, kaže izvršna direktorica prijedorske Udruge građana “Don” Murisa Marić.

Dnevno ispušimo tri milijuna KM

Stanovnici BiH za samo godinu kupe više od 265,8 milijuna kutija cigareta, ukupne vrijednosti čak 1,1 milijardu KM. To praktično znači da građani dnevno na ovaj porok potroše čak tri milijuna KM, odnosno da svakog dana ispušimo 728.200 kutija uvoznih ili cigareta koje su proizvedene u BiH.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da u ovoj državi puši čak 44 posto odrasle populacije. S obzirom na to da u BiH ima oko 2,5 milijuna građana starijih od 19 godina, nije teško izračunati da su oko milijun njih pušači, koji godišnje u prosjeku ispuše oko 265 kutija.

(www.jabuka.tv)