"Novac nikad ne spava”, poznata je krilatica s Wall Streeta, a nje su svjesni i osnivači “Balcan Crypto Exchangea” BCX, prve platforme u BiH za kupnju, prodaju i razmjenu digitalne imovine. 

Ovih dana, dok se priča o regionalnim multimilijunašima koji su zaradili na kvalitetnim platformama, među najzanimljivija iz BiH čine se osnivači BCX-a Nikola Klak i Boris Majstorović. 

Izvršnog ravnatelja Majstorovića pronašli smo u Banjoj Luci, a on nam je objasnio sve o BCX-u, piše Večernji list BiH

"BCX je brend tvrtke Digital Assets Management koja je osnovana u svibnju 2018. Naš prvi proizvod bio je BCX mjenjačnica gdje smo došli na ideju da prema primjeru nekih poznatih tvrtki napravimo kombinaciju financija i tehnologija. Tako danas žitelji BiH imaju mogućnost kupiti ili eventualno prodati svoju digitalnu tehnologiju, tj. kriptovalute. Potaknuti smo bili među ostalim time da je popriličan broj stanovništva vršio 'rudarenje' kriptovaluta, a nisu bili u mogućnosti unovčiti ga u konvertibilnu marku jer je BiH izvan EU-a i bila je jako dugo na 'sivoj' listi, tako da sve te neke svjetske burze, jednostavno, nisu dopuštale građanima BiH da trguju, pa smo mi tu odlučili pomoći", priča nam Majstorović. 

Ističe i kako je tržište kriptovaluta poprilišno rašireno. Kriptovalute na svjetskoj razini zauzimaju oko dva posto svjetskog financijskog tržišta. Mjenjačnica BCX nalazi se u Banjoj Luci. 

"To je naš prvi proizvod. Korisnik, nakon što se registrira, u skladu sa zakonom, trguje po trenutačnom tečaju jedne od najvećih svjetskih burzi s kojima je naša mjenjačnica povezana. A prije dva tjedna stavili smo u funkciju naš novi proizvod koji se zove BCX burza gdje stvaramo vlastito tržište kriptovaluta, a tu nisu samo te valute nego i tokeni", govori Majstorović. 

Za Večernjak otkriva novi plan za budućnost. 

"Naš treći projekt ide iduće godine i on je možda najvažniji. S obzirom na to da je naša platforma multifunkcionalna, radimo da s BCX-om omogućimo sva plaćanja. Mi ćemo potpisivati ugovore s tvrtkama, a naš korisnik bilo koju robu moći će platiti sa svog računa na BCX platformi, ili novcem ili kriptovalutama", istaknuo je za kraj razgovora Majstorović.