Sektor za farmakovigilansu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) zaprimio je dosad 22 prijave neželjenih reakcija, poslije cijepljenja protiv COVID -19 primljene u BiH, a kvalificirane su kao “non serious” (nije ozbiljno). Kako je kazao za Fenu direktor ALMBiH Aleksandar Zolak, prijavljeni simptomi su uobičajene reakcije na cjepivo, a to su povišena tjelesna temperatura, groznica, osip, bol na mjestu administracije, glavobolja, umor, proljev prolongirani, sa oporavkom bez posljedica.

"Ukupno 18 prijava neželjenih reakcija bilo je na cjepivo, zaprimljenu po osnovu Sporazuma o donaciji između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, od 2. ožujka ove godine. Za cjepivo iz Covax programa opskrbe, proizvođača BioNTech Manufacturing GmbH, zaprimljene su četiri prijave. Jedna je zaprimljena prijava, sa oporavkom u tijeku", kazao je. Direktor Zolak dodaje da su zaprimljene i dvije prijave neželjenog djelovanja, državljana BiH koji su cijepljeni u Srbiji, na cjepivo Covishield, Serum institute Indija.

"Svaka prijava neželjenog djelovanja na cjepivo postaje dio važnih informacija za procjenu sigurnosti cjepiva", kazao je Zolak. Dodaje da pacijenti koji su cijepljeni i imaju neželjene reakcije poslije cijepljenja, trebaju to prijaviti zdravstvenom radniku (liječniku, ljekarniku).