Uvoz automobila u Bosnu i Hercegovinu u prvih 11 mjeseci ove godine povećan je za 2.412 u odnosu na isto razdoblje lani, a potražnja je vladala posebno za polovnim, ali i za novim automobilima, pišu Nezavisne novine. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u ovom razdoblju uvezeno je ukupno 64.816 automobila.

Od toga su 54.744 polovna automobila, što je za 2.429 više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Što se tiče novih modela, njihov uvoz ove godine s brojkom od 10.072 gotovo je identičan u odnosu na lani, kada je uvezeno 10.089 modela. Ukupna vrijednost uvezenih automobila je 702.160.154,12 KM, a dažbine su iznosile 154.638.499,07 KM.

U Auto-kući Tomić u Mostaru, koja se bavi prodajom novih automobila, ističu da je kod njih porasla potražnja. "Naš najprodavaniji model bio je BMW X1 i nova serija 5. Unazad dvije godine bilježimo porast potražnje i prodaje automobila", kažu iz ove auto-kuće i dodaju da su cijene najprodavanijih modela između 55.000 i 60.000 KM, odnosno 100.000 KM. U banjalučkoj kući Hit Auto, koja prodaje polova auta, kažu da se konstantno traži Citroen C3, koji polovan košta od 10.000 do 15.000 KM, a pored Citroena, kupci dosta traže i druge poznate marke francuskih automobila – Peugeot i Renault.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kazao je da je auto-biznis postao ozbiljan dio aktivnosti trgovaca u BiH, koji posebno trljaju ruke potkraj godine.

"Tu su trgovci s jedne strane, a s druge želja kupaca da se u novu godinu uđe s autom, ako ga nismo imali, ili novijim autom, ako smo imali stari, učinilo je da je potražnja zaista u ovom zadnjem kvartalu porasla. U Europskoj uniji postoje i beneficije koje se daju za prodaju automobila, da ne ostaju neprodani. Svi trgovci prije kraja godine pokušavaju plasirati što više robe kako bi s manjom zalihom ušli u sljedeću godinu", rekao je banjalučkim novinama Pavlović.

Dodaje kako domaći uvoznici uglavnom rade u suradnji s kućama u Zapadnoj Europi, pa je to sve skupa lanac povezanih aktivnosti gdje popust na jednoj strani izaziva interes za kupovinu na drugoj. Govoreći o prodaji novih automobila, Pavlović je rekao da kompanije koje su pokazale dobre financijske rezultate, ako ne kupe robu, u ovom slučaju auto, u ovoj kalendarskoj godini, platit će 10 posto poreza na zaradu koju ostvaruje firma.

"To je, kada su u pitanju firme koje dobro posluju, razlog više za kupovinu. Uz to ima jedan mali detalj. Kod nas vozila koja se kupuju na račun firmi imaju kategoriju poluteretnog vozila, kako bi mogli prevoziti i putnike i robu, te su oslobođeni PDV-a, a jedini uvjet je da imaju mrežicu na zadnjem sjedištu i da se zadnja vrata otvaraju ne kao gepek, već kao peta vrata", dodao je Pavlović.

U banjalučkom Udruženju potrošača Reakcija kažu kako su potrošači tijekom godine imali negativne primjedbe u vezi s polovnim automobilima. "Nepotpuna papirologija, kilometraža i tehnički uvjeti samo su neki od problema. Ipak, uključila se nadležna inspekcija i dosta toga je riješeno. Također, događalo se da su prilikom davanja kapare trgovci davali obećanja koja potom nisu ispoštovali", kažu iz Udruženja. Dodaju da je najavljen povećan uvoz te da kupci trebaju biti oprezni i provjeriti papirologiju, kao i tehničke specifikacije u ovlaštenim servisima, kako ne bi bilo problema. (Bljesak.info)