Dijalog je važan unatoč razlikama u stajalištima o bliskoistočnom sukobu i ako Njemačka i Turska uspiju izboriti prekid vatre, ima izgleda da se regija izvuče iz vatrenog obruča, rekli su u Berlinu njemački kancelar Olaf Scholz i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Gospodine predsjedniče, nije nikakva tajna da imamo potpuno različite poglede na ovaj sukob... ali je upravo stoga važno da u ovim teškim trenucima razgovaramo", rekao je kancelar Scholz na konferenciji za tisak uoči sastanka s turskim predsjednikom. Scholz je još jednom istaknuo njemački stav da je pravo Izraela na postojanje nešto o čemu se ne raspravlja.

Različiti stavovi o Izraelu

"U našoj zemlji nema mjesta antisemitizmu bez obzira na to je li on politički ili vjerski motiviran", rekao je Scholz. Njemački kancelar je rekao da s turskim predsjednikom želi razgovarati o tome kako spriječiti širenje sukoba i kako poboljšati humanitarnu situaciju.

Erdogan, koji je zadnjih tjedana nekim stavovima o bliskoistočnom sukobu izazvao kritike u Njemačkoj, poput nazivanja Hamasa "oslobodilačkom" organizacijom, a Izrael "terorističkom državom", ponovio je svoje kritike na račun Izraela i zauzeo se za humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze. "Bombardiranje bolnica ili ubijanje djece nije zapisano u Tori. To se ne smije činiti", rekao je.

"Mi govorimo o 13.000 ubijene djece, žena i staraca. U Gazi je sve sravnjeno sa zemljom", rekao je turski predsjednik i poručio; "Ako Njemačkoj i Turskoj pođe za rukom izboriti prekid vatre, postoji šansa da se regija izvuče iz ovog vatrenog obruča."

Njemački kancelar istaknuo je zasluge Turske prilikom sklapanja dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica te naglasio dobre odnose između Turaka i Nijemaca. "Građani Turske i Njemačke višestruko su povezani", rekao je Scholz.

Naglasili da žele ojačati i gospodarske odnose

Oba državnika naglasila su da žele ojačati i gospodarske odnose. Jedna od tema večerašnjih razgovora je i dogovor Europske unije i Turske o izbjeglicama te prodaja 40 vojnih zrakoplova tipa Eurofighter Turskoj.

Turski predsjednik je svoj kratki posjet Berlinu počeo poslijepodne susretom s predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom i oba su državnika naglasila potrebu smirivanja situacije na Bliskom istoku, u što ulazi i puštanje Hamasovih talaca na slobodu.

Erdogan završava posjet razgovorom s kancelarom Scholzom. Zbog svojih konzervativnih i autoritativnih stavova turski predsjednik često je u Njemačkoj bio kritiziran, između ostalog i zbog utjecaja na oko tri milijuna stanovnika Njemačke turskog porijekla.