U Austriji su na snagu stupile nove, pooštrene mjere za suzbijanje širenja koronavirusa kojim se, između ostalog, zabranjuje i nošenje vizira koji, kako kažu, nemaju nikakvu funkciju.

Ova odluka stupa na snagu od 7. studenog. 

Odlukom tamošnjeg Ministarstva zdravstva, obavezno je nošenje maski prilikom ulaska u javni prostor na zatvorenom, a tako i u podzemni prolaz. Isto vrijedi i za skupove i manifestacije, bilo da su u zatvorenom ili na otvorenom i to i za vrijeme trajanja događaja na sjedećem mjestu.

Također, prilikom ulaska na javna mjesta na otvorenom mora se držati distanca od najmanje jednog metra.

U zrakoplovima, kao i javnom prijevozu u izuzetnim slučajevima distanca od jednog metra može biti prekršena, ali je u takvim slučajevima obavezna maska. Nošenje maski obavezno je i u stanicama metroa, željezničkim stanicama, tramvajskim stanicama, kao i na zračnim lukama. 

Tko se prilikom kontrole bude pozvao na zdravstvene razloge zbog kojih ne može nositi masku morat će imati potvrdu liječnika koji ima licencu za rad u Austriji.

Novost je i da, nakon kraja radnog vremena, alkoholna pića neće se smjeti konzumirati u okruženju od 50 metara od ugostiteljskog objekta, a to vrijedi i za benzinske crpke, piše en24.news.