Tijekom snažne oluje, praćene padalinama i gradom koja je pogodila Austriju, zabilježen je rekordan broj munja - čak 91.165 munja registrirano je na nebu iznad te zemlje.

Od tog broja 14.298 su bili udari gromova.

Grad veličine jajeta nanio je veliku štetu u pokrajini Koruška, gdje su vlasti morale aktivirati vozila za čišćenje snijega, kako bi očistili puteve.

Mnogi krovovi su oštećeni, kao i vozila koja su bila parkirana pod vedrim nebom, a na brojnim automobilima grad je čak razbio stakla.

Središte jučerašnjeg nevremena bilo je na jugu Austrije.

U nevremenu koje je sinoć pogodilo Mađarsku je jedna osoba poginula, dok je 29 ljudi povrijeđeno, priopćila je mađarska Služba za vanredne situacije.

Jedan muškarac je poginuo od strujnog udara dok je silazio u svoj poplavljeni podrum, izjavio je glasnogovornik Službe za izvanredne situacije Danijel Mukič, dodavši da je većina ozljeda uzrokovana granama koje je oluja slomila sa drveća.

Širom Mađarske su sinoć upućeni pozivi za pomoć sa više od 3.500 lokacija, uglavnom zbog oborenog drveća, polomljenih električnih stubova, poplavljenih prostorija i oštećenih krovova, prenosi agencija MTI.

Pored toga, u nekoliko zgrada je udario grom pa je došlo do požara, navodi Služba za izvanredne situacije.

Hladni front je jučer popodne zahvatio Mađarsku i tako okončao nedavni toplinski val, pri čemu su temperature za samo nekoliko sati pale sa nivoa od 36 do 39 stupnjeva za čak desetak stupnjeva. Tijekom sinoćnje oluje je vjetar na nekim mjestima dostizao brzinu od 110 do 130 kilometara na sat. (prvi.tv)