Još jedan dobrovoljni vatrogasac smrtno je stradao boreći se protiv požara koji bjesne istočnom Australijom, objavila je vatrogasna služba u trenutku kada se vatra širi prema Melbourneu.

Taj dobrovoljni vatrogasac poginuo je kada se njegov kamion prevrnuo u Jingellicu, 70 kilometara udaljenom od Alburyja u Novom Južnom Walesu.

Radi se o trećem smrtnom slučaju dobrovoljnog vatrogasca otkad su požari buknuli u listopadu.

Većina vatrogasaca su dobrovoljci

Devedeset posto vatrogasaca koji se bore protiv stotina požara na istočnoj obali Australije su neplaćeni dobrovoljci koji brane svoje domove.

Albury se nalazi na granici s državom Victorijom u kojoj se vatrogasci u ponedjeljak bore s novim požarima dok se toplinski val širi zemljom.

Vlasti u Melbourneu, drugom po veličini gradu u Australiji koji se nalazi u Victoriji, obavijestile su oko 100.000 ljudi da trebaju napustiti nekoliko predgrađa.

U Bundoori, 16 km sjeverno od centra Melbournea gdje se nalaze dva velika sveučilišna kampusa, širenje vatre u smjeru naselja je privremeno zaustavljeno, ali još nije pod kontrolom, navodi Victoria Emergency, hitna služba te države na jugoistoku zemlje.

Australski mediji su objavili snimke kanadera koji lete iznad predgrađa i obitelji koje polijevaju kuće kako bi zaustavili vatru.

Ukupno je 11 osoba poginulo u požarima koji su uništili više od tisuću kuća i tri milijuna hektara tla ili površinu veću od Belgije.

Iako je Australija zemlja naviknuta na požare tijekom ljeta, oni su ove godine počeli ranije nego inače i vrlo su intenzivni.

Uz to, Australija se suočava s iznimno visokim temperaturama koje su u državi Zapadna Australija u ponedjeljak dosegle 47 stupnjeva Celzija, a premašile 40 u svim područjima.

Očekuje se pogoršanje vremenskih uvjeta

Desetak žarišta je aktivno u ruralnim zonama turističke regije istočni Gippsland u državi Victoriji gdje su vlasti navele da se veliki broj od 30.000 turista u toj regiji odazvao pozivu na evakuaciju.

Sljedeća dva dana se očekuje dodatno pogoršanje meteoroloških uvjeta u Južnom Novom Walesu, najzahvaćenijoj državi u kojoj je stotinjak požara još aktivno u ponedjeljak od kojih više od 40 nije pod kontrolom.

Konzervativni premijer Scott Morrison je prekasno priznao povezanost požara i klimatskih promjena, ali je odbio odustati od svoje politike u korist rudarske industrije ugljena.

Prijestolnica Canberra je ukinula novogodišnji vatromet zbog potpune zabrane bilo kakve vatre na cijelom teritoriju glavnog grada.

Peticiju kojom se traži zabrana slavnog vatrometa za Novu godinu u Sydneyju potpisalo je 270.000 osoba, ali vlasti ga ipak nisu maknule s programa.