Val stečaja zapuljsuno je Bosnu i Hercegovinu, a novi stečajni postupci otvaraju se svakodnevno.

Samo u Tuzlanskoj županiji u posljednja dva mjeseca otvoreno je desetak stečajnih postupaka.

Mnoge tvrtke nisu uspjele preživjeti pandemiju Covid-19 na nogama te su zapale u teškoće, a posebno se to odrazilo na sektore koji su bili najpogođeniji u zadnje dvije godine. Tako je u sektoru transporta, koji je trpio snažne posljedice ograničenja, bilo najviše stečaja.

Stečajni postupak otvoren je u tvrtci Meša Prevoz d.o.o. Tuzla, a prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta za stečaj pokrenut je u tvrtci DENI-ŠPED d.o.o. Tuzla. Ranije prošle godine u stečaj je otišla tvrtka Banovići-Trans.

Stečajni postupci nedavno su otvoreni u poduzećima Kale Polovna roba doo Lukavac, HN HENE d.o.o. Banovići, KONKRIT d.o.o. Gračanica, STOČAR d.o.o. Gračanica, za proizvodnju, preradu i promet mesa, Opća zadruga Povratak sa p.o. Tuzla.

Nešto ranije otvoreni su stečaji u poeduzećima LAMINA-INŽENJERING d.o.o. Lukavac , IMPRESS BH doo Tuzla i Delix DOO Doboj Istok.

Prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka pokrenut je u poduzeću PAL-MA-NI d.o.o. Lukavac, za proizvodnju, promet i usluge.

U rujnu prošle godine otvoren je stečaj u farmaceutskoj tvrtci Bosnafarm doo Tuzla, koja je duže vrijeme bila u problemima, a gdje su prijavljena potraživanja u iznosu od 4,5 milijuna KM.

U posljednjih 15-ak dana u BiH je propalo 65 tvrtki, bilo da je otvoren stečaj ili je pokrenuta likvidacija.

Najviše propalih tvrtki je iz Sarajeva, Mostara, Bihaća, Tuzle i Banjaluke.