Prema podacima Agencije za bankarstvo Federacije BiH, od ukupnih kredita plasiranih pravnim licima u iznosu od 5,8 milijardi KM, do sredine ove godine u kategorije B do E /problematični krediti s kašnjenjem/, klasificirano je i dalje zabrinjavajuće visokih 28,1 posto ili 1,6 milijardi KM.

Pokazatelj za sektor stanovništva nešto je bolji, jer od ukupno odobrenih kredita stanovništvu u iznosu od 5,7 milijardi KM, u navedene kategorije klasifikcirano je 12,4 posto ili 703 milijuna KM.

Agencija za bankarstvo FBiH konstatira da su navedena kretanja posljedica stanja u realnom sektoru i djelovanja ekonomske krize na gospodarstvo i ukupnu ekonomiju u BiH, zbog čega kreditni portfolio pravnih lica ima znatno lošiji kvalitet od sektora stanovništva, piše "Dnevni avaz".

Od ukupnih nekvalitetnih kredita u prošloj godini na pravna lica odnosi se 66 posto, a na stanovništvo 34 posto. U prvoj polovici ove godine učešće nekvalitetnih kredita kod sektora stanovništva na istom je nivou, dok je kod pravnih lica blago smanjeno.

Najveće učešće u ukupnim kreditima pravnih lica imaju sektori trgovine 20,2 posto i proizvodnje 13,9 posto, a kod stanovništva najveće učešće imaju krediti za opštu potrošnju 38,4 i stambeni krediti 9,7 posto.

Kod stanovništva je prisutan blagi rast nekvalitetnih kredita kod sve tri grupe po namjeni, a najviše kod stambenih kredita za pet posto ili 10 milijuna KM.

Najlošiji pokazatelji učešća nekvalitetnih kredita od 28,5 posto imaju krediti plasirani zanatlijama.