Viši kineski dužnosnici su u ponedjeljak u Pekingu, za vrijeme prijama uoči lunarne nove godine u Upravi za kibernetički prostor Kine, izjavili kako je internetsko gospodarstvo motor rasta šireg kineskog gospodarstva…

Kineski regulator kibernetičkog prostora istaknuo je kako je internetsko gospodarstvo postalo točka najvećeg gospodarskog rasta u zemlji, a prošla godina svjedokom je izuzetnih postignuća u razvoju interneta.

Zhuang Zhenhong, iz tvrtke za internetsku tehnologiju 21Vianet, svjedok je rapidnog razvoja.

“Internetske tvrtke već su vidjele vrlo jasnu politiku usmjeravanja. Poslovni proces s vladom teče vrlo glatko, a to nam svima olakšava poslovanje. Još jedna velika promjena je i postupno otvaranje kineskih internetskih usluga. Internetski sektor pokušava komunicirati s drugim zemljama u svijetu.”

Za jačanje nadzora sektora, kineska vlada osnovala je poseban Ured središnje vodeće skupšine za kibernetička pitanja prošle godine, na čelu s kineskim predsjednikom Xijom Jinpingom.

Prošle godine, u Kini je bilo skoro 650 milijuna korisnika interneta.

Isto tako, Kina ima više od 400 milijuna internetskih stranica diljem zemlje te više od 13 trilijuna juana (više od 2 trilijuna američkih dolara) vrijednosti u transakcijama u e-trgovini.

Četiri od 10 svjetskih najvećih internetskih tvrtki ima sjediše u Kini.

Međutim, s rapidnim razvojem interneta, postepeno su se pojavili problemi kao što su kibernetičke glasine, sigurnost mreže i kibernetičko iznuđivanje.

Ni Guangnan, s Kineske akademije za inženjerstvo, smatra kako je važno promicati pravni nadzor u kibernetičkom prostoru.

“Baš kao i ‘vladavina prava’, trebali bismo pojačati upravljanje kibernetičkim prostorom pravnim sredstvima kao što su formuliranje zakona i propisa. Budući da smo tek započeli ovaj proces, možemo učiti od razvijenih zemalja jer oni imaju naprednije i učinkovitije mjere po ovom pitanju.”

Na prijamu, voditelj Uprave za kibernetički prostor, Lu Wei, ponovio je kako će Kina čvrsto čuvati svoj kibernetički suverenitet i sigurnost mreže zakonskim sredstvima.

Isto tako, pozvao je sve zemlje na međusobno poštivanje i podržavanje upravljanja kibernetičkim svijetom.

“Živimo u jednom zajedničkom kibnernetičkom svijetu koji je sastavljen od mreža različitih zemalja. Tek kad svaka zemlja pojedinačno obavlja svoju dužnost u održavanju sigurnosti kibernetičkog prostora, naš zajednički kibernetički prostor može biti sigurniji i uređeniji. Dakle, ono što trebamo je međusobno poštivanje i podrška.”

Lu je također rekao kako Kina pozdravlja strana ulaganja dok god se poštuje kineski zakon.

Ukupno 135 izaslanika iz 79 zemalja i više od 60 predstavnika stranih tvrtki prisustvovalo je prijamu kojeg su organizirali regulatori kibernetičkog prostora u Pekingu, prenosi CRI.