Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je danas da je u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu jutros uhićeno 12 osoba, a među njima i bivši general Armije BiH Atif Dudaković.

Kako se navodi, uhićeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici 5. korpusa Armije RBiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tijekom 1994. i 1995. godine. Vrše se pretresi na 17 lokacija.

''Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA uz potporu MUP USK i Hercegbosanske županije, na području USK i drugih gradova, lišili su slobode Dudaković Atifa, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije R BiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije R BiH. Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Dudaković Atif i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tijekom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba'', navodi se u priopćenju.
 


Kako je navedeno, ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, s područja Zapadnokrajiških općina, tijekom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tijekom 1994. godine.

''Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, na dalje postupanje'', priopćeno je iz Tužiteljstva.

SIPA je ranije objavila kako je uhitila 13 osoba.