Tužiteljstvo BiH  predložilo je jednomjesečni pritvor za premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića.

Oni su jučer prebačeni u Tužilaštvo BiH gdje su i proveli su noć.

Podsjetimo, saslušani su u SIPA-i, te uhićeni i imaju status osumnjičenih. Saslušani su u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 milijuna KM, javlja Radiosarajevo.ba

Respiratori su, da podsjetimo još jednom, neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege i nabavljeni novcem građana, bez natječaja i preko poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina” čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić.

SDA u prioopćenju zatražio puštanje Novalića na slobodu

Povodom zadržavanja premijera Federacije BiH Fadila Novalića u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstuv BiH, u subotu je izvanredno zasjedao Kolegij SDA.

Ponovo naglašavamo da SDA podržava borbu institucija BiH protiv korupcije. Međutim, sasvim je očigledno da je postupak protiv premijera Federacije Fadila Novalića politički motiviran, priopćeno je iz SDA.

Kolegij SDA poziva SIPA-u, Tužiteljstvo BiH i Sud BiH da postupaju odgovorno i isključivo na osnovu Ustava i zakona, “jer posljedice političke instrumentalizacije mogu biti pogubne za funkcioniranje Federacije BiH i za sve njene građane”.

Pozivamo ove institucije da se premijer Federacije Fadil Novalić odmah pusti na slobodu i da mu se omogući normalno obavljanje premijerske dužnosti, navodi se u priopćenju.