V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, predstavnica Ureda tužitelja MKSJ-a u Sarajevu, Margriet Prins i dužnosnici Tužiteljstva BiH su razgovarali sa žrtvama o aktivnostima na izmjeni Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, procesu traženja nestalih osoba, reviziji posmrtnih ostataka u kosturnicama, kao i o regionalnoj suradnji u aktivnostima za ostvarenje pravde.

Dužnosnici Tužiteljstva BiH su upoznali predstavnike obitelji žrtava sa aktivnostima na izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina kako bi se ubrzala dinamika procesuiranja predmeta, kao i sa aktivnostima koje su poduzete unutar tužiteljstva kako bi se omogućilo brže procesuiranje složenih predmeta i što brži protok manje složenih predmeta prema entitetskim tužiteljstvima.

Predstavnici žrtava su informirani o planiranim rezultatima tužiteljstva u narednom razdoblju te da se u narednim mjesecima očekuje podizanje optužnica u više predmeta za ratne zločine u svim dijelovima BiH, među kojima su i predmeti za koje već duže razdoblje postoji interesiranje javnosti i žrtava.

Također, na sastanku je razgovarano i o pitanjima vezanim za traženje nestalih osoba i procesima ekshumacija, koje tužiteljstvo vodi sa Institutom za nestale osobe, SIPA-om i ICMP-jem BiH, te da će uskoro biti završena revizija posmrtnih ostataka u svim kosturnicama, što će dovesti do većeg broja utvrđenih identiteta nađenih posmrtnih ostataka. U ovom segmentu je zatražena pomoć udruga žrtava u prikupljanju informacija o nestalim osobama i lokacijama mogućih masovnih grobnica, kako bi se ubrzao proces traženja nestalih. Žrtve su također upoznate da su uposlenici tužiteljstva, skoro svakoga dana, nazočni na lokacijama ekshumacija i potrage za nestalim osobama na različitim lokalitetima diljem BiH.

Tužiteljstvo BiH održava kontinuirane sastanke i ostvaruje suradnju sa predstavnicima udruga žrtava ratnih zločina iz svih krajeva BiH, jer je suradnja sa žrtvama jedan od prioriteta u radu Posebnog odjela za ratne zločine.

Tužiteljstvo BiH je od osnutka do danas podiglo optužnice za ratne zločine protiv više od 720 osoba u svim krajevima BiH.