Tijekom 2013. i 2014. godine podignute su optužnice protiv čak 22 posto od ukupnog broja osoba optuženih u 12 godina postojanja Tužiteljstva BiH.

To je jedan od podataka prezentiranih sudionicima okruglog stola o približavanju rada Tužiteljstva i Suda BiH lokalnim u zajednicama, održanog na Pravnom fakultetu u Tuzli, na kojem su studenti informirani o radu i rezultatima Tužiteljstva i Suda BiH te načinu komuniciranja s ovim institucijama, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužiteljstvo BiH je u svojoj povijesti podiglo optužnice protiv više od 500 osoba koje se terete za ratne zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava a više od 80 posto optužnica rezultiralo je dosad osuđujućim presudama.

Predstavnicima lokalne zajednice predočene su informacije o aktivnostima tužiteljstava u procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH, kao i aktivnostima suradnje i pružanja podrške žrtvama i svjedocima, rečeno je također na okruglom stolu.

Sudionicima je prezentirana složenost rada na predmetima ratnih zločina, kao i predmetima organiziranog kriminala, u kojima se često pozove više od 50 ili 100 svjedoka te ulože na stotine dokaznih materijala. Predočena je i potreba suradnje lokalne zajednice s pravosudnim institucijama.

U lokalnim zajednicama, koje su veoma zainteresirane za uspostavu vladavine prava, ove aktivnosti realiziraju se kako bi građanima u svim krajevima BiH, kao i studentskoj i akademskoj populaciji, predstavile informacije bitne za bolje razumijevanje rada pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona, kao i načine komuniciranja s njima, rečeno je tijekom skupa.

Okrugli stol je bio prilika da studenti postave pitanja ili iznesu njihova zapažanja u vezi s radom pravosudnih institucija BiH.

Predstavnici Tužiteljstva BiH rado se odazivaju pozivima za susret s predstavnicima lokalnih zajednica u svim krajevima BiH, kako bi ih mogli upoznati s aktualnim aktivnostima koje se provode na jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, radi stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH.

Aktivnosti u lokalnim zajednicama provode se u okviru projekta koji implementira Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, prenosi Fena.