Turski "kralj kriptovaluta" Faruk Fatih Ozer (29) i njegovi brat i sestra osuđeni su na po 11.196 godina zatvora zbog prevare ulagača za milijune dolara.

Prije dvije godine Ozer je pobjegao u Albaniju s imovinom investitora nakon što je njegova burza kriptovaluta Thodex iznenada propala. U lipnju je izručen Turskoj i proglašen krivim za pranje novca, prevaru i organizirani kriminal.

Osuđeni i brat i sestra turskog "kralja kriptovaluta"

Ozer je rekao sudu da se ne bi ponašao tako amaterski da je njegova namjera bila kriminalna, izvijestili su turski državni mediji. "Dovoljno sam pametan da vodim bilo koju kompaniju na Zemlji. To se vidi u tvrtki koju sam osnovao s 22 godine", citirala je Ozera agencija Anadolu.

Na kratkom suđenju u Istanbulu za iste optužbe su proglašeni krivima i Ozerova sestra Serap te brat Guven. U Turskoj su, od ukidanja smrtne kazne 2004., uobičajene takve izvanredne zatvorske kazne.

Thodex, osnovan 2017., bio je jedna od najvećih mjenjačnica virtualnih valuta u Turskoj. Ozer je stekao nacionalnu slavu kao financijski stručnjak i ušao u establišment sprijateljivši se s istaknutim provladinim osobama.

Međutim, platforma je iznenada krahirala u travnju 2021. Imovina investitora je nestala, a Ozer je otišao iz zemlje. Uhićen je prošle godine u Albaniji na temelju međunarodne tjeralice Interpola i izručen nakon dugotrajnog sudskog procesa.

Turski mediji su izvijestili da je Ozer pobjegao s imovinom vrijednom 2 milijarde dolara. No u optužnici stoji da ukupni gubici investitora Thodexa iznose 356 milijuna lira.