Ankara će u ponedjeljak početi vraćati strane borce Islamske države (IS) koji su u turskim zatvorima, rekao je turski ministar unutarnjih poslova.

“Kažemo vam da ćemo vam ih vratiti. Počinjemo u ponedjeljak”, rekao je Suleyman Soylu, prenosi državna novinska agencija Anadolu.

Turski ministar nije rekao koje su zemlje obuhvaćene tom mjerom.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da je više od 1150 pripadnika IS-a trenutačno u turskim zatvorima.

Ankara redovito poziva europske zemlje da preuzmu svoje državljane koji su se borili u redovima IS-a u Siriji, ali one nisu baš spremne prihvatiti ih, ponajprije iz sigurnosnih razloga i nepopularnosti takve mjere.

Soylu je u ponedjeljak rekao da će Turska vratiti strane borce IS-a u njihove zemlje, čak i ako im potonje oduzmu državljanstvo.

No nije jasno kako će Turska vratiti nekoga u zemlju čiji državljanin zapravo više nije.

Turska, za koju se dugo sumnjalo da je puštala džihadiste preko svoje granice u Siriju, 2015. se priključila protudžihadističkoj koaliciji jer je bila žrtva nekoliko napada IS-a.

No Ankaru zadnjih tjedana optužuju da ofenzivom koju je 9. listopada povela protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG), perjanice borbe protiv džihadističke organizacije, slabi borbu protiv IS-a.