Istanbulski tužitelji pripremili su zahtjev za izručenju 18 osumnjičenih za ubojstvo Jamala Khashoggija, koje će poslati Saudijskoj Arabiji, objavilo je Ministarstvo pravde Turske, prenosi agencija Reuters.

Tih 18 osoba osumnjičeni su za "ubojstvo s predumišljajem, nanošenjem povreda ili mučenjem", tvrdi Ministarstvo pravde Turske.  

Prema Reutersu, viši turski dužnosnik rekao je da će sudski postupak protiv njih biti otvoren za međunarodne posmatrače, kako bi se osigurala transparentnost procesa.  

Rijad je objavio da je 18 osoba uhićeno, a pet viših vladinih službenika otpušteno, u sklopu istrage i slučaju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Vladu Saudijske Arabije da osumnjičene vrati u Tursku, kako bi im se moglo suditi.   

''Nema drugog objašnjenja, počinitelj je među ovih 18 ljudi, a ako nije, onda će se morati objasniti ko je lokalni suradnik'', rekao je.

Turski lider danas je izjavio da Ankara ima još dokumenata i informacija o ubojstvu saudijskog novinara, koje će otkriti kada bude pravo vrijeme.

U govoru u Parlamentu u Ankari, on je pozvao Rijad da otkrije ko je dao naredbu za ubojstvom Khashoggija, te dodao da će glavni saudijski tužitelj u nedjelju posjetiti Istanbul i sastati se sa turskim kolegama u sklopu istrage, prenosi Al Jazeera Balkans.  

Jamal Khashoggi je ubijen 2. listopadau saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je inzistirala više od dva tjedna da je on izašao iz konzulata, da bi na kraju  priopćila da je ubijen u tučnjavi, a u četvrtak su saudijski tužitelji okarakterizirali ubojstvo kao zločin s predumišljajem.